Beurs28 dec '12 12:29

Europese beurzen in het rood

Auteur: Fleur de Bruijn

De stemming op de Europese aandelenbeurzen is vrijdag in de loop van de ochtend omgeslagen, waardoor de graadmeters tegen het einde van de ochtendhandel in het rood stonden.

De AEX-index stond rond 11.55 uur 0,3 procent lager op 343,63 punten. De MidKap-index noteerde 0,4 procent in de min op 534,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,9 procent lager. De FTSE in Londen noteerde 0,1 procent in de min.

fiscal cliff
Beleggers leken weinig vertrouwen te hebben in de goede afloop van nieuwe onderhandelingen over de 'fiscal cliff'. Later op vrijdag komen in Washington de kopstukken van de regering, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden bij elkaar in een nieuwe poging de begrotingsproblemen op te lossen.

Als de Republikeinen en Democraten het voor 1 januari niet eens worden, treden automatisch omvangrijke bezuinigingen en belastingverhogingen in werking, die naar verwachting schadelijk zijn voor de economie.

Laatste volledige handelsdag
Vrijdag is de laatste volledige handelsdag in Europa. De volumes waren laag. Maandag sluiten de beurzen al in de middag. De beurzen in Frankfurt blijven maandag de hele dag gesloten. Op de Griekse aandelenbeurs na, was de DAX-index in Frankfurt dit jaar de best presterende index in Europa met een verwachte winst van ruim 29 procent.

Franse economie
Kort voor de opening van de beurzen werd bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal iets minder hard is gegroeid dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe schatting van het Franse statistiekbureau bleek dat de op een na grootste economie van Europa met 0,1 procent is gegroeid. Eerder werd een vooruitgang gemeld van 0,2 procent.

Reed Elsevier
Nieuws van bedrijven was er donderdag en vrijdag nauwelijks. Vrijdag meldde Reed Elsevier wel voor in totaal 100 miljoen Britse pond eigen aandelen in te kopen. Het inkoopprogramma loopt van 31 december tot en met 27 februari volgend jaar. Het aandeel noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 11,10 euro.

De euro was vrijdag 1,3175 dollar waarde, tegen 1,3225 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 91 dollar, een stijging van 0,1 procent. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en stond op een prijs van 110,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen