Beurs22 nov '13 14:53Aangepast op 22 nov '13 17:48

Amnesty Nederland schrapt derde banen

Auteur: BNR Webredactie

Bij Amnesty International Nederland verliest een derde van het personeel zijn baan. De mensenrechtenorganisatie kampt met teruglopende inkomsten door een dalend aantal leden en minder giften vanuit erfenissen.

Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1968 dat Amnesty International Nederland haar ledenaantal ziet dalen. Niet alleen komt er daardoor minder contributie binnen, ook giften vanuit erfenissen nemen af. De organisatie drijft hoofdzakelijk op die bronnen van inkomsten en krijgt geen overheidssubsidie.

Aan het eind van het jaar zullen 11 van de 103 fulltime banen zijn vervallen, voornamelijk door natuurlijk verloop. In de loop van 2014 vallen er nog eens 22 af, aldus een woordvoerder van Amnesty. Hij noemt de maatregel onontkoombaar, maar buitengewoon pijnlijk voor zowel de medewerkers als voor het mensenrechtenwerk.

Ondanks de reorganisatie blijft Amnesty doorgaan met de grote campagnes, zoals die voor de mensenrechten in Rusland. "Maar we zullen scherpere prioriteiten moeten stellen en dus zullen de kleine onderwerpjes afvallen", aldus de woordvoerder.

Amnesty Nederland heeft op dit moment 265.000 leden. Eind 2009 waren dat er nog 305.000.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen