Beurs15 jan '13 17:57

ING: Zo veel kost een dagje sneeuw niet

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie heeft niet enorm te lijden onder een dag sneeuw. Sommige bedrijfstakken hebben er last van, maar andere verdienen er juist extra aan.

Rotterdam, Kop van Zuid
Rotterdam, Kop van Zuid

Dat blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van ING.

Bovendien worden sommige tegenvallers later alsnog goedgemaakt. "Supermarkten zullen iets minder omzet draaien omdat minder mensen de deur uit gaan voor boodschappen. Maar als de sneeuw weg is, gooit iedereen zijn karretje weer extra vol. Er is dus meer sprake van uitstel van uitgaven'', aldus een econoom van de bank. Hij heeft nog geen exacte cijfers over de kosten en baten van deze dinsdag.

In 2010 deed ING onderzoek naar de effecten van sneeuw op de werkvloer. Daaruit blijkt uit dat één op de tien mensen op een dag als dinsdag thuis werken. Een ander deel van de ondervraagden kan in de winter juist meer werk verwachten, zoals bestuurders van strooiwagens en bandenverkopers. Ook wordt de energierekening gemiddeld iets hoger wanneer het een tijd erg koud is.

De bouwsector, die vorig jaar nog veel te lijden had van een lange koude periode, heeft nu al flink last van overcapaciteit vanwege de crisis. ING schat dat de effecten van het winterweer daardoor minder zullen zijn.

Gerelateerde artikelen