Beurs29 mei '13 11:38

Grote kans op nieuwe pensioenkorting ABP

Auteur: BNR Webredactie

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op een tweede korting van de pensioenen, op basis van de actuele situatie, aanzienlijk. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland vandaag bekend.

ANP presenteerde vandaag het jaarverslag.

De dekkingsgraad, die bepaalt of er voldoende geld is om de pensioenen te kunnen betalen, bedraagt momenteel 100 procent. Dat is een lichte verslechtering ten opzichte van de 101 procent eind maart. Eerder werd al bekend dat ABP eind 2013 een dekkingsgraad van 104,2 procent moet hebben om volgend jaar een nieuwe verlaging te voorkomen.

Bij een dekkingsgraad van 100 procent heeft een pensioenfonds net genoeg vermogen om aan de verplichtingen te voldoen.

Herstelplan
BNR-versalggever Martijn de Rijk was bij de presentatie van het jaarverslag. "Blijkbaar twijfelt ABP eraan of de rente en de beleggingsresultaten zo'n gunstige ontwikkeling hebben dat ze de sprong naar de 104,2 procent kunnen maken. En dat terwijl ze nog enige tijd hebben om de stap te maken."

Volgens De Rijk heeft het ABP haast omdat vier jaar geleden het herstelplan in gang is gezet. "Na vijf jaar wilde men exact uitkomen op die 104,2 procent. Dit is het laatste jaar waarin die doelstelling nog gehaald kan worden. Als ze het nu niet redden moeten ze later mogelijk nog een korting doorvoeren."

Ongunstige ontwikkeling
"De dekkingsgraad van ABP heeft zich in de eerste maanden van dit jaar gunstig ontwikkeld. Toch zal een combinatie van een aanhoudend goed rendement en een rentestijging in de resterende maanden van het jaar nodig zijn om een tweede korting (in 2014) op de pensioenen te voorkomen'', stelt het fonds.

De pensioenreus moest in april van dit jaar de pensioenen al met 0,5 procent korten omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende was hersteld.

ABP is met 2,8 miljoen deelnemers en 292 miljard euro beheerd vermogen een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen