Beurs11 mrt '13 12:16

'Dit jaar dik 12.000 banen weg in de bouw'

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar verdwijnen er meer dan 1000 banen per maand in de bouw en dat is een voorzichtige schatting. Dat stelt aannemersorganisatie Bouwend Nederland maandag in een reactie op de jongste faillissementscijfers van het CBS.

"Onze sector wordt het hardst getroffen door de crisis, heel triest en heel slecht voor de Nederlandse economie'', zegt een woordvoerder van de aannemersorganisatie.

In de afgelopen 4 jaar is de werkgelegenheid in de bouw gedaald van 170.000 tot 118.000 arbeidsplaatsen. "We zien dit de laatste maanden versnellen'', zegt een woordvoerder.

Bouwend Nederland pleit voor investeringen in nieuwbouw en infrastructuur, waarmee "de hele economie uit het dal gehaald kan worden. We moeten investeren in plaats van bezuinigen. Zo kunnen er weer heel veel bouwvakkers en wegwerkers aan het werk'', stelt de woordvoerder. De organisatie wil ook dat banken meer leningen verstrekken aan starters om de huizenmarkt weer in beweging te krijgen.

2012 ook al een zwaar jaar
Het afgelopen jaar gold voor de Nederlandse bouwsector ook al als een zeer zwaar jaar. De omzet daalde in 2012 met 7 procent. Daarmee werd volgens het CBS de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis.

Gerelateerde artikelen