Beurs27 mrt '13 17:00Aangepast op 27 mrt '13 17:20

Cyprus maakt plan om euro binnen grens te houden

Auteur: Karin Backx

In Cyprus is een plan in de maak om te zorgen dat de euro's binnen de landsgrenzen blijven. Nu spaarders met een vermogen van meer dan 100.000 euro moeten meebetalen aan de redding van het land, groeit de kans op een bankrun.

De Centrale Bank van het land neemt maatregelen om te voorkomen dat alles en iedereen zijn euro's uit het land haalt. Door de financiële crisis op het eiland zijn die banken al anderhalve week gesloten. Donderdag openen Cypriotische banken hun deuren weer.

Kapitaalcontrole
Het officiële plan is nog niet bekend. Maar via Reuters komen er al wel punten naar buiten, die te maken hebben met de regels van de kapitaalcontrole.

"Zo kunnen mensen maximaal 3000 euro in cash meenemen naar het buitenland en mogen spaarrekeningen niet worden leeggehaald," licht Europa-correspondent Anke Truijen toe.

IJsland
Er zijn weinig goede manieren te bedenken om die euro’s binnen te houden, denkt Clemens Kool hoogleraar financiële markten. “Het is onvermijdelijk dat deze maatregelen worden genomen. Het is denk ik ook heel waarschijnlijk dat het langer dan zeven dagen gaat duren. Als je kijkt naar bijvoorbeeld IJsland, daar heeft het veel langer geduurd voordat er ook maar iets van versoepeling kwam van kapitaalrestricties."

"Maar doe je het niet, dan is dat kapitaal echt binnen een paar uur weg", vervolgt Kool. "Zo lang de onzekerheid over de bezittingen en de waarde van de bezittingen van de banken voortduurt en ook de onzekerheid over de afroming van de deposito’s, dan kan je weinig anders doen dan te proberen om het zoveel mogelijk in te perken.”

Kapitaalregels

Klanten van banken in Cyprus kunnen vanaf donderdag maar beperkt geld opnemen of naar het buitenland brengen. De volgende kapitaalregels zijn aangekondigd, zo meldt Reuters:

-Cyprioten kunnen geen cheques meer innen;

-Cyprioten mogen maximaal 3000 euro meenemen als ze naar het buitenland gaan;

-Termijndeposito's kunnen niet vervroegd worden opgenomen;

-Er kan maximaal 5000 euro per persoon, per maand worden afgerekend met een betaalkaart;

-Het is voorlopig onmogelijk om met een creditcard goederen in het buitenland te kopen;

-De kapitaalcontroles gaan in ieder geval voor de komende zeven dagen in;

-De beperkingen gelden voor alle betalingen en overboekingen, ongeacht de valuta waarin ze plaatsvinden.

Evalueren
De regering wil de maatregelen na een week evalueren en zo nodig aanpassen. Een ambtenaar zei tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat de beperkingen nog een hele tijd nodig kunnen blijven.

Alleen de overheid en de centrale bank van Cyprus worden van de beperkingen uitgezonderd.

Tweede Kamer
De Tweede Kamer wil van minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem weten wat er waar is van berichten dat de afgelopen week miljoenen euro's zijn weggesluisd van een Cypriotische bank naar het buitenland.

Op aandringen van SP-Kamerlid Arnold Merkies wordt Dijsselbloem om opheldering gevraagd. Het wegsluizen zou zijn gebeurd via bijkantoren van de Cypriotische Laiki Bank in Moskou en Londen. Laiki stond op het punt failliet te gaan toen de eurozone het met Cyprus zondag eens werd over het reddingsplan. Mensen met meer dan 100.000 euro spaargeld bij Laiki zijn hun spaargeld boven het gegarandeerde bedrag van 100.000 euro kwijt

Gerelateerde artikelen