Beurs27 mrt '13 13:30

Duitsland is schrik van Cyprus-deal nog niet te boven

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Cyprus-template van Jeroen Dijsselbloem zal nóóit in Duitsland worden toegepast. Die boze belofte doet de grootste partij van Duitsland, het CDU. Maar toch is Duitse bevolking er niet zeker van en blijft het onrustig.

Duitsland-correspondent Derk Marseille, legt uit dat de Duitse bevolking de schrik nog steeds in de benen heeft. En dat het zo lang duurt, verbaast ook hem. "Blijkbaar heeft die deal met Cyprus in de Duitse samenleving een grotere impact dan mensen tot nu toe dachten."

De fiscaal woordvoerder van het CDU liet zich gisteren al uit over de kwestie. Maar ook de vicefractievoorzitter van de partij sprak zich er over uit, zegt Marseille. En hij is niet de enige. "Ook zijn evenknie van de conservatievere CSU uit Zuid-Duitsland heeft vandaag in kranten laten optekenen dat de rijke Duitsers, dus ook boven de 100.000 euro, zich geen zorgen hoeven maken."

'Het blijft dooretteren'
Toch laten peilingen volgens hem zien dat bijna de helft van de bevolking er nog altijd niet gerust op is dat hun spaargeld in veilige handen is. "Het feit dat Merkel zich er tot nu toe nog niet duidelijk over uitgelaten heeft, zal ook niet helpen", zegt Marseille. "Dat zorgt er voor dat het steeds maar weer blijft dooretteren. Moeten de mensen in Duitsland zich nou zorgen maken of niet? Blijkbaar is er nog geen duidelijkheid over."

De discussie of Dijsselbloem het woord 'template' nou wel of niet heeft gebruikt, wordt door mensen opgevat alsof er meer aan de hand is. “Die onrust op de financiële markten is er ook niet voor niets. In de Duitse pers is ook te lezen dat Morgan Stanley zegt dat de euro nog veel goedkoper gaat worden vanwege de onrust op de financiële markten."

Uitzonderspositie Cyprus onduidelijk
Een andere econoom stelt dat de huidige onrust voorlopig niet gaat verdwijnen. "Het duidt er allemaal op dat er steeds weer nieuwe aandacht is voor die Cyprus-deal en dat de genomen maatregelen blijkbaar niet ervaren worden alsof het nu ook daadwerkelijk voorbij is en Cyprus dus een uitzondering is. Dat komt in Duitsland nog niet goed over."

Duitsland staat achter Dijsselbloem
Ondanks alle onrust staat Duitsland achter minister Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep. Volgens diplomaten wordt er niet aan zijn stoelpoten gezaagd.

Zij sluiten niet uit dat er in enkele andere landen wellicht meer onvrede is over het optreden van Dijsselbloem als leider van de vergaderingen van ministers van Financiën van de 17 eurolanden. Met name in Zuid-Europese hoofdsteden zou het verzet tegen de Nederlander groeien.

Gerelateerde artikelen