Beurs18 mrt '13 11:11Aangepast op 18 mrt '13 15:57

Nederlandse banken voor 2 miljard in Cyprus

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse banken hebben voor in totaal een kleine 2 miljard euro aan vorderingen uitstaan op het noodlijdende Cyprus. Deze vorderingen zijn een schijntje vergeleken met de posities in bijvoorbeeld Duitsland (141 miljard).

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Griekenland
Het totale bedrag dat de Nederlandse financiële sector in Griekenland heeft uitstaan bedraagt ook ongeveer 2 miljard euro. Banken hebben de laatste jaren al miljarden afgeschreven op hun vorderingen op Griekenland, waarvan de economie en banken nauw verweven zijn met die van Cyprus.

Stemming uitgesteld
Het parlement van Cyprus zou maandag in een spoedzitting bijeenkomen om te stemmen over het reddingsplan, maar dit is inmiddels uitgesteld naar dinsdag. Volgens de Cypriotische publieke omroep hebben parlementariërs meer tijd nodig voor onderhandelingen.

Commotie
Het plan, dat voorziet in noodleningen ter waarde van 10 miljard euro, heeft tot grote commotie geleid. Het betalingsverkeer op Cyprus is tot nader order stilgelegd.

Zaterdag kwam er een bankrun op gang toen bleek dat spaarders flink mee gaan betalen aan het reddingspakket. De Cypriotische regering zou daarom inmiddels werken aan een aangepast plan. Ook blijven de banken in Cyprus mogelijk langer dicht.

Gerelateerde artikelen