Beurs9 jan '13 17:47Aangepast op 9 jan '13 18:14

Beurzen hoger na positief begin cijferseizoen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenmarkten reageerden woensdag licht positief op de jaarresultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, dat dinsdag nabeurs zoals gebruikelijk het cijferseizoen opende.

De belangrijkste graadmeters sloten op winst.

Index
Op het Damrak in Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van een kwart procent op exact 350 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 552,37 punten. De toonaangevende indices op de beurzen van Frankfurt en Parijs gingen 0,3 procent omhoog, die in Londen 0,7 procent.

ECB
Beleggers bleven volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen enigszins terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. "Er worden geen wijzigingen verwacht, maar men is wel benieuwd naar wat de centrale bank te zeggen heeft. Voor de rest is het vooral wachten op volgende week. Dan gaat het cijferseizoen echt los'', aldus Versteeg.

ArcelorMittal
In Amsterdam liet staalbedrijf ArcelorMittal weten voor 3,5 miljard dollar aan aandelen en converteerbare obligaties te gaan uitgeven om de schuldenlast te verlagen. De voorgenomen uitgifte viel slecht bij beleggers. ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een koersverlies van 2,5 procent.

KPN
KPN behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een plus van 3,7 procent. Het telecomconcern profiteerde onder andere van een adviesverhoging door Kepler. Ook elders in Europa stonden de telecomaandelen in de belangstelling door berichten over de oprichting van één groot pan-Europees telecomnetwerk. In Frankfurt won Deutsche Telekom 3,4 procent en in Parijs steeg France Telecom 4,3 procent. Telecom Italia klom in Milaan 8,8 procent.

In de MidKap deed Delta Lloyd het goed met een winst van 6,6 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat aandeelhouder Aviva het resterende belang in de verzekeraar heeft verkocht. Het Britse verzekeringsbedrijf deed de aandelen voor 12,65 euro per stuk van de hand aan institutionele beleggers.

Valuta
De euro noteerde 1,3075 dollar, tegen 1,3070 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,03 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 111,49 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen