Beurs11 jun '13 12:25

Schauble: ECB-beleid binnen mandaat

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft met het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties binnen de grenzen van zijn mandaat.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dinsdag gezegd voorafgaand aan een hoorzitting van het Duitse grondwettelijk hof over de rechtmatigheid van het ECB-beleid.

"Wij, de Duitse regering, twijfelen er niet aan dat de ECB met zijn beslissingen binnen het raamwerk van zijn mandaat blijft", aldus de minister. Het grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de vraag of het ECB-beleid wel strookt met de regels. Critici stellen dat de ECB met het opkopen van staatsleningen de schulden van zwakke landen financiert. Ook de Duitse centrale bank is fel tegenstander van het opkoopbeleid van de ECB.

Onder de loep nemen heel normaal
De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot zich dinsdag aan bij de woorden van Schäuble. Volgens Merkel doet de ECB dat wat nodig is om de monetaire stabiliteit te verzekeren. Dat het ECB-beleid nu onder de loep wordt genomen door het Duitse grondwettelijk hof is volgens de bondskanselier "heel normaal in een rechtsstaat''.

ECB-president Mario Draghi zei maandag in een interview met de Duitse televisie dat de ECB zijn mandaat niet heeft overtreden en dat het beleid niet is bedoeld om staatsschulden te financieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen