Beurs10 feb '13 15:12Aangepast op 11 feb '13 14:41

'Barclays sluit omstreden bedrijfstakken'

Auteur: Mijke Hurkx

De nieuwe topman van Barclays, Antony Jenkins, wil de geschade reputatie van de investeringsbank zuiveren. Daarom wil hij afstand doen van omstreden handelsactiviteiten, melden bronnen rond Barclays.

Dat schrijft de krant The Sunday Times zondag. Om het imago van de bank op te poetsen, wil Jenkins onder meer een afdeling schrappen die grote bedrijven helpt om minder belasting te betalen. Ook handelaren die gokken op de verandering van voedselprijzen zouden worden ontslagen, aldus de bronnen.

2000 banen op de tocht
Door deze oppoets-operatie verdwijnen vermoedelijk ongeveer 2000 banen bij de investeringstak. Bij de divisie, die vroeger door het leven ging onder de naam Barclays Capital, verdwijnt circa 10 procent van de 23.000 banen. Topman Antony Jenkins zou dit komende week aankondigen, maar het staat al te lezen in een kladversie van de toespraak die Jenkins dinsdag zal houden en die zondag al gedeeltelijk openbaar werd gemaakt.

Die investeringsdivisie zou wel zeer winstgevend zijn geweest voor de bank. Een voormalige minister van Financiën noemde bedragen van rond de 1 miljard pond (circa 1,2 miljard euro), maar dat werd later tegengesproken.

Niet de hele zakelijke tak verdwijnt
Jenkins zal in zijn toespraak naar verwachting ook benadrukken dat veel dienstverlening van de zakenbank aan bedrijven in het geheel niet omstreden is en ook niet zal worden geschrapt. Jenkins wil echter niet zo ver gaan om de hele zakelijke tak van Barclays te ontmantelen. Daarvoor pleitten eerder wel verscheidene beleidsmakers, onder anderen president van de Britse centrale bank, Mervyn King.

Schandalen
Jenkins volgde in augustus Bob Diamond op als topman, toen Diamond moest opstappen als gevolg van een aantal schandalen waarin de bank terecht was gekomen. Daarbij ging het onder meer om het manipuleren van het rentetarief.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen