Beurs21 jan '13 17:47

Beurzen hoger na kalme handelsdag

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen boekten maandag op een rustige en vrij nieuwsluwe handelsdag winsten. De handel verliep erg kalm aangezien Wall Street zijn deuren gesloten hield vanwege Martin Luther King Day.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,18 punten (0,6 procent) hoger op 353,07 punten. De MidKap-index klom 2,93 punten (0,5 procent) tot 553,67 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent.

Akkoord schuldenplafond
De stemming werd gesteund door de hoop op een akkoord over het schuldenplafond in de VS. De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken bereid te zijn een verhoging van het schuldenplafond voor de duur van 3 maanden te slikken, als de Democraten die tijd benutten om een begroting door de Senaat te loodsen waarin flink wordt bezuinigd.

Verder werd vooral gewacht op het cijfergeweld later deze week. In Amsterdam komen onder meer Unilever, Beter Bed en Sligro met cijfers. Uit de VS komen resultaten van bijvoorbeeld DuPont, Google, Apple, IBM, Texas Instruments, Microsoft, McDonald's en Procter & Gamble.

PostNL wint
Grootste stijger in de AEX was PostNL met een winst van 6,9 procent. Het postbedrijf heeft een brief ontvangen van Lutetia Capital, een activistisch Frans investeringsfonds. Lutetia wil in de komende maanden een 'open' gesprek met PostNL over een 'strategie die waarde moet creëren'. Analisten die de brief hebben gelezen, gaven aan dat er geen concrete eisen in stonden.

Luchtvaartconcern Air France-KLM profiteerde van een hoger beleggingsadvies van Credit Suisse en steeg 4 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam won 6 procent. Het concern gaat vanaf februari zijn prijzen in Europa verhogen.

Wolters Kluwer zakt weg
Uitgever Wolters Kluwer was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 1,5 procent. Het aandeel had te kampen met een winstwaarschuwing van de Britse uitgever Pearson, die in Londen 2,9 procent omlaagging.

In de MidKap won Imtech 3 procent. De technisch dienstverlener heeft een aantal industriële orders gekregen in Zweden ter waarde van 45 miljoen euro. Het gaat onder meer om klussen bij Scania en Volvo.

Bij de kleinere fondsen klom Grontmij 3 procent. Het ingenieurs- en adviesbedrijf wil de Franse activiteiten op het gebied van monitoring en testing verkopen om zich beter op de kernactiviteiten te richten. Grontmij herhaalde daarnaast de verwachtingen voor de resultaten over 2012 en bevestigde de financiële doelen voor de periode 2013-2015.

Euro noteerde 1,3315 dollar
De euro was met 1,3315 dollar vrijwel evenveel waard als bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,16 dollar per vat. Brentolie zakte 0,4 procent tot 111,50 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen