Beurs25 jun '13 06:26Aangepast op 25 jun '13 17:01

MKB-bedrijven massaal op intensive care bij banken

Auteur: BNR Webredactie

Eén op de vier MKB-bedrijven valt onder de afdeling bijzonder beheer bij de banken, omdat ze in de financiële problemen dreigen te komen. Ze hebben moeite met het aflossen van hun leningen.

 Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland tegen het Financieele Dagblad. De afdeling bijzonder beheer is de 'intensive care' van de banken. Hier komen de bedrijven terecht die in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen met de rente- en aflossingsverplichtingen op hun lening.

Dat een kwart van de MKB-ondernemers bij die afdeling bijzonder beheer van hun bank zit, komt volgens MKB-voorzitter Biesheuvel door de crisis en de aanhoudende bezuinigingsdrift van het kabinet. "De bedrijven worden geraakt door een vertrouwenscrisis: burgers hebben geen zekerheid meer over hun baan, woning en pensioen."

Biesheuvel heeft geen goed woord over voor het kabinetsbeleid, dat hij 'warrig en onsamenhangend' noemt. "De kabinetsbrief van vorige week met weer 6 miljard euro aan extra bezuinigingen voor 2014 voelde als een klap in het gezicht."

ABN Amro
Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt in het Financieele Dagblad het beeld dat Biesheuvel schetst: bij deze bank zit 20% van het MKB bij bijzonder beheer. "Het percentage van 20 is dubbel zo veel als in gewone economische omstandigheden. En het aantal bedrijven in problemen neemt verder toe."

Bij de Rabobank ligt het percentage op 10 procent, maar onder dat percentage worden ook grotere bedrijven gerekend.

Volgens voormalige bankiers ligt het percentage hoger dan tijdens de crisis begin jaren tachtig. "Toen lag het percentage mkb'ers bij de afdeling bijzondere kredieten nog iets onder de 20", zegt één van hen.

Probleem is verder dat er steeds minder bedrijven de afdeling bijzonder beheer 'gezond' verlaten. 'Vroeger was dat 80 procent, nu ligt dat rond de 70 procent', zegt een woordvoerder van ABN Amro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen