Beurs18 mei '12 22:29

Beursgang Facebook stelt teleur

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het langverwachte beursdebuut van Facebook trok vrijdag alle aandacht van beleggers op Wall Street, maar viel flink tegen.

Het aandeel Facebook werd voor 38 dollar naar de beurs gebracht, maar wist niet te spetteren. Dat was een teleurstelling voor veel beleggers die op een sterke koerssprong hadden gerekend.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 73,11 punten (0,6 procent) lager op 12.369,38 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 9,64 punten (0,7 procent) tot 1295,22 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 34,90 punten (1,2 procent) tot 2778,79 punten.

Facebook kreeg vrijdag een notering aan de Nasdaq. De opening werd ingeluid door Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg. De totale waarde van de Amerikaanse socialenetwerksite bedraagt meer dan 100 miljard dollar. Het is de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit.

Vertraging
De opening liep echter vertraging op, wat voor nog meer nervositeit zorgde. Het aandeel sprong daarna ruim 10 procent omhoog, maar zakte na enige tijd terug en sloot net boven de openingskoers. De verwachtingen dat de koers direct zou exploderen, kwamen niet uit en veel beleggers zijn teleurgesteld, aldus analisten. De banken moesten zelfs bijspringen om de koers te steunen.

Techfondsen onderuit
Andere technologiefondsen gingen vrijdag juist flink omlaag. Zo verloor de onlinespelletjesproducent Zynga 13,4 procent. De handel in de maker van FarmVille werd twee keer stilgelegd. De zakelijke netwerksite LinkedIn zakte 5,6 procent en advertentiesite Groupon ging 6,6 procent omlaag.

Europa
De handel op Wall Street kreeg ook tegenwind door de toegenomen zorgen over de Griekse politieke crisis en de problemen in de Spaanse bankensector. De Europese beurzen sloten vrijdag voor de vijfde dag op rij met verlies.

Na het slot van de handel in Europa maakte kredietbeoordelaar Fitch bekend de ratings van Griekse banken te verlagen, in navolging van de kredietverlaging voor Griekenland op donderdag. De geluiden over een Grieks vertrek uit de eurozone worden inmiddels almaar luider.

Euro
De euro was 1,2780 dollar waard, tegen 1,2715 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. Eerder op de dag gleed de eenheidsmunt weer even onder de 1,27 dollar.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 91,07 dollar per vat en Brentolie stond 0,6 procent lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen