Beurs5 sep '13 15:12

ECB blijft voorzichtig over economische groei

Auteur: BNR Webredactie

De Europese economie krimpt dit jaar wat minder sterk dan eerder verwacht en zal volgend jaar hoogstwaarschijnlijk groeien, maar de risico's op een terugval blijven groot.

Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag.

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met 0,4 procent krimpt. Voor volgend jaar voorspelt de ECB een groei van 1 procent. In juli voorspelde de centrale bank nog een krimp met 0,6 procent dit jaar en een plus van 1,1 procent in 2014.

Verschillende risico's
Draghi stipte verschillende risico's aan voor het economisch herstel in de eurozone. Zo kan de recente onzekerheid op de financiële markten roet in het eten gooien en kunnen grondstofprijzen sterk stijgen door de politieke spanningen rond bijvoorbeeld Syrië. Tegenvallende groei in andere delen van de wereld en aarzelingen bij het doorvoeren van structurele hervormingen in de eurolanden kunnen het herstel volgens Draghi ook de nek omdraaien.

Draghi gaf desgevraagd aan dat er ook in Nederland enige lichtpuntjes zichtbaar zijn. Hij wees daarbij op het herstel in de industrie en de toename van de export. "Ik zou daarom een langzaam herstel verwachten. Maar op middellange termijn blijven de vooruitzichten gematigd, net zoals in andere eurolanden''.

De Italiaanse centralebankpresident gaf verder aan dat het belangrijk is dat het Nederlandse overheidstekort volgend jaar verder wordt ingeperkt en dat de huizenmarkt, het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg worden hervormd. De uiteindelijke beslissing hierover ligt echter bij de regering, benadrukte Draghi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen