Beurs9 apr '13 15:37

Vaste werknemers ontslaan en flexwerkers inhuren: mag dat?

Auteur: Anne-Greet Haars

Mag je in één klap al je vaste werknemers ontslaan om meteen daarna goedkopere Poolse flexwerkers in te huren? Bloembinderij Sierafor denkt van wel, een groep van 25 ontslagen mensen denkt van niet.

En die groep eist vandaag bij de rechtbank van Leiden met een kort geding en een lawaaiactie hun banen terug.

"Ik heb 13 jaar lang bij Sierafor gewerkt, met veel plezier. Opeens kregen we een brief thuis dat we op vrijdag naar de kantine moesten komen voor een gesprek, en van het één op het andere moment stonden we op straat. Er werden andere mensen op onze plek gezet en wij konden gaan", vertelt een boze oud-werknemer aan BNR's verslaggever Harmen van der Veen. "Ze komen uit het buitenland en pikken zo onze banen in."

Een andere oud-werknemer verwacht niet dat de rechter hier mee akkoord zal gaan. "Het is ongelofelijk dat zo iets mag en kan in Nederland."

'Moreel verwerpelijk'
Jeroen Brandenburg van vakbond FNV vindt het 'moreel verwerpelijk'. "Mensen moeten hun pensioen kunnen opbouwen en voor hun overuren betaald worden. Ze hebben dag en nacht klaar gestaan voor Sierafor en twintig à dertig dienstjaren opgebouwd."

"Vandaag gaan we deze zaak voordienen, maar we overwegen ook om een bodemprocedure te starten. Dat duurt wat langer."

Reactie Sierafor
De directeur van Sierafor heeft inmiddels gereageerd zegt dat "ze niet anders kunnen vanwege de concurrentie. Dit doet ontzettend zeer, maar we staan met de rug tegen de muur".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen