Beurs4 mrt '13 22:27

Wall Street sluit iets hoger

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen op Wall Street gingen maanden in de late middaghandel licht omhoog. Beleggers maakten gebruik van de lagere koersen aan het begin van de handel om te kopen, maar bleven op de vlakte.

Na gemengd nieuws over de (wereld)economie nam de handel een adempauze. De automatische bezuinigingen die vanaf vrijdag de Amerikaanse economie treffen, leidden niet tot een schrikreactie op de beurzen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 14127,82 punten. De S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij tot 1525,20 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op 3182,03 punten.

Chinese economie
Beleggers maakten zich eerder maandag nog zorgen over de Chinese economie na een tegenvallend cijfer over de Chinese dienstensector. Maar een sterk cijfer over de bedrijvigheid in de regio New York gaf steun aan de handel.

Volgens analisten is het niet ongewoon dat beleggers nu wat gas terugnemen. De Dow Jones-index en de S&P 500 zijn sinds begin dit jaar met respectievelijk 7 en 6 procent gestegen. De Dow staat intussen minder dan 1 procent onder een recordstand en de S&P heeft daartoe nog zo'n 3 procent te gaan.

Caterpillar
Een opvallende daler maandag was Caterpillar, dat ruim 1 procent inleverde zonder aanwijsbare reden. Detailhandelaren deden het juist goed na een verhoging van de koersdoelen door Deutsche Bank voor onder meer Macy's.

De handel kreeg verder steun van uitspraken van Janet Yellen, vicepresident van de Federal Reserve, die benadrukte dat de Fed de economie voorlopig zal blijven stimuleren.

De euro was maandag 1,3015 dollar waard, evenveel als bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 89,97 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 110,02 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen