Beurs17 okt '12 08:48Aangepast op 17 okt '12 14:57

Hypotheekrenteaftrek moet écht op de schop

Auteur: Thijs Baas

Zelfstandigen worden geraakt door het belastinghervormingsvoorstel van de commissie-Van Dijkhuizen. Die wil de starters- en zelfstandigenaftrek schrappen.

Dat het belastinghervormingsvoorstel zelfstandigen raakt, erkent ook commissielid Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en werkzaam bij Deloitte. "Wat we zien is dat er een enorme discrepantie in de wetgeving en faciliteiten tussen werknemers zelfstandigen. Dat onderscheid moet kleiner worden."

Hoewel Kavelaars benadrukt dat het verschil niet helemaal zal verdwijnen. "Wij vonden dat een absoluut noodzakelijke maatregel. Bovendien: die zelfstandigenaftrek, daarvan is inmiddels duidelijk dat die eigenlijk niet goed functioneert. Die werkt niet zodanig dat je groei in bedrijven stimuleert."

Aanzuigende werking
Directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen erkent dat de zelfstandigenaftrek een aanzuigende werking heeft aan de onderkant van de arbeidsmarkt. "We moeten veel meer toe naar een regeling die ondernemerschap stimuleert en ook is gekoppeld aan de aftrek van het urencriterium."

Maar er zijn meer maatregelen die de zelfstandigen treffen. Zo wil de commissie het gebruik van de fiscale oudedagsreserve (for) beperken tot het aanschaffen van een lijfrente. Ook wil de commissie de aftrek voor onderzoek en ontwikkeling schrappen. "Dat verbaast me heel erg, want ik denk dat de commissie dan vergeet wat de belangrijke bijdrage is van de zelfstandige", zegt Gonggrijp.

"Dat je iets wilt doen om het ondernemerschap te stimuleren, en dat je wilt zorgen dat die aftrek niet meer aanzuigend is aan de onderkant vinden we positief. Maar wat doe je ervoor in de plaats? Die aftrek is er gekomen omdat de zelfstandige moet zorgen voor pensioen, oude dag en aow. En dat soort dingen laat je nu buiten beschouwing. We vinden het wel een beetje een eenzijdige benadering en we vinden dat zelfstandigen iets te veel benadeeld worden."

Hypotheekrente
Beperking van de hypotheekrenteaftrek is een absolute voorwaarde om de woningmarkt weer los te trekken, bepleit de commissie in het rapport. Als het aan de commissie ligt geldt de beperking van de aftrek voor zowel oude als nieuwe hypotheken. De Tweede Kamer gaf de commissie, die onder leiding staat van financieel topman van NIBC Kees van Dijkhuizen, in februari de opdracht het belastingstelsel te onderzoeken.

De commissie ging aan de slag met het vereenvoudigen van het belastingstelsel, zegt FD-verslaggever Leon Willems. "Er komen nog maar twee tarieven in plaats van vier en het laagste tarief komt ongeveer op 37 procent uit. Er is een toptarief van 49 procent en dat gaat in als je 62.000 euro per jaar verdient." In dit stelsel betaalt 93 procent van de belastingplichtigen het lagere tarief.

Duurder
De btw kan nog verder worden verhoogd, als het aan Van Dijkhuizen cs. ligt. En dat heeft volgens Willems de nodige gevolgen. "Mensen gaan merken dat ze veel duurder uit zijn in de winkel. De boodschappen worden door de hogere btw veel duurder, maar ze zullen ook zien dat ze aan het eind van de maand meer overhouden op hun loonstrookje, doordat de belastingen lager worden."

"Het plan beslaat veel terreinen, van de woningmarkt tot de vergrijzingsproblematiek tot de huurmarkt en de inkomstenbelasting en extra werkgelegenheid. Met lastenverzwaring én lastenverlichting moet 17 miljard van de 80 miljard euro uit inkomstenbelasting worden verschoven", zegt Willems. 

Banen scheppen
Doordat de arbeidskorting voor de lagere inkomens omhoog gaat schept de belastingherziening volgens een doorberekening van het Centraal Planbureau op de lange termijn 140.000 extra banen. Gepensioneerden gaan erop achteruit door een minder gunstige fiscale regeling voor pensioenpremies.

Het rapport van de Commissie-Van Dijkhuizen ligt inmiddels ook op de formatietafel van VVD en PvdA. Enkele van de voorstellen liggen politiek uiterst gevoelig. Zo wil regeringspartij VVD niet morrelen aan de bestaande woninghypotheken en is de PvdA alleen noodgedwongen akkoord gegaan met de btw-verhoging om het begrotingstekort voor 2013 onder het Europese plafond te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen