Beurs28 sep '12 11:24

Libor-systeem gaat op de schop

Auteur: Anne-Greet Haars

De Britten nemen het Libor-systeem volledig op de schop. Dat concludeerde de Britse financiële waakhond FSA vrijdag na een onderzoek naar het Libor-schandaal.

Daarbij manipuleerden bankiers de Libor-rente.

De Britse Banken Vereniging heeft volgens de onderzoekers gefaald bij het overzien van het proces en moet zijn centrale rol bij het vaststellen van de Libor-rente opgeven. Wie dit voortaan wel gaat doen, moet nog worden besloten.

"De BBA heeft duidelijk gefaald bij het proces van het vaststellen van de Libor-rente en moet in de toekomst geen rol hebben bij de administratie en coördinatie van Libor'', aldus FSA-manager Martin Wheatley.

Vervolgen
De FSA meent bovendien dat individuen die de rente manipuleren in de toekomst ook vervolgd moeten kunnen worden. Momenteel ontbreekt het daarvoor nog aan regelgeving en middelen.

Verder meent de Britse waakhond, die in het onderzoek samenwerkte met autoriteiten uit onder meer de Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie, dat meer banken moeten worden aangemoedigd om mee te werken aan het vaststellen van de Libor-rente, waardoor deze ,,meer representatief'' wordt.

Rente
De Libor-rente is een rentetarief dat wordt gebruikt in het betalingsverkeer tussen banken onderling. Het tarief komt tot stand aan de hand van tarieven die een selecte groep banken zelf opgeeft.

Barclays
De Britse bank Barclays was de eerste bank die in juni hoge boetes kreeg opgelegd vanwege het gesjoemel. Ook andere internationale banken kunnen sancties verwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen