Beurs8 aug '13 09:44Aangepast op 8 aug '13 10:05

Inflatie op hoogste niveau sinds najaar 2008

Auteur: ANP Nieuws

De inflatie in Nederland is in juli opgelopen tot het hoogste niveau sinds september 2008. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Het gemiddelde prijspeil lag vorige maand gemiddeld 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 2,9 procent. De stijging in juli kwam vooral door de forse stijging van de woninghuren. Ook duurdere telefoon- en internetdiensten en de prijzen van kleding voerden de inflatie op.

De huren stegen in juli gemiddeld met 4,5 procent. Dat is de sterkste stijging van de afgelopen 18 jaar. Die toename komt door een wijziging in het beleid waardoor de huren nu niet alleen met het inflatiepercentage van het voorgaande jaar mogen stijgen, maar ook met een extra inkomensafhankelijk percentage kunnen worden verhoogd.

De hoogste inflatie van de afgelopen jaren werd gemeten in juli en augustus 2008. In die maanden stegen de prijzen gemiddeld met 3,2 procent. Het hoogste percentage van deze eeuw werd in april en mei 2001 genoteerd. De inflatie bedroeg toen 4,9 procent. Het record voor de Nederlandse inflatie stamt uit januari 1975. In die maand liep de geldontwaarding op tot 11,1 procent.

Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode, die afwijkt van de definities van het CBS, nam de inflatie in juli af van 3,2 naar 3,1 procent. In de eurozone bedroeg de geldontwaarding vorige maand gemiddeld 1,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen