Beurs15 mrt '13 21:34

Dow-Jonesindex staakt recordreeks

Auteur: BNR Webredactie

De toonaangevende Dow-Jonesindex in New York wist vrijdag geen vervolg te geven aan zijn recordreeks. De Dow sloot donderdag nog voor de tiende dag op rij met winst.

Een onverwacht flinke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten had een negatief effect op de beurshandel op Wall Street.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,2 procent lager op 14.514,11 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 1560,70 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 3249,07 punten.

Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen in de VS zakte volgens voorlopige cijfers in maart naar het laagste niveau sinds december 2011. Economen hadden juist verwacht dat Amerikaanse consumenten optimistischer zouden worden. Die zijn echter ongerust geworden over de gevolgen van de automatische bezuinigingen die in werking zijn getreden in de VS. Die kunnen mogelijk de economie en de arbeidsmarkt schaden.

Industriële bedrijvigheid
Voorbeurs bleek dat de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York deze maand opnieuw is gegroeid. Het groeitempo zakte wel wat terug ten opzichte van februari. Ook viel de inflatie in de VS in februari iets hoger uit dan voorzien. De productie in de Amerikaanse industrie steeg in februari met 0,7 procent. Het cijfer is beter dan economen hadden verwacht.

JPMorgan Chase
Amerikaanse banken deden goede zaken. Zo won Bank of America 3,8 procent en Morgan Stanley klom 3,5 procent. JPMorgan Chase moest echter 1,9 procent inleveren.

Apple sloot 2,6 procent hoger. Aartsrivaal Samsung presenteerde donderdag zijn nieuwe smartphone die de concurrentie moet aangaan met de iPhone van Apple.

Dreamliner
Boeing steeg 2,1 procent. De vliegtuigbouwer denkt dat de door technische problemen geplaagde Dreamliner binnen enkele weken weer operationeel kan zijn.

De euro was 1,3071 dollar waard, tegen 1,3061 dollar aan het einde van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,51 dollar per vat. Brent klom 0,9 procent.

Gerelateerde artikelen