Beurs5 feb '13 20:24

Funda wil huizenverkoop op gang brengen met woningruil

Auteur: Harmen Simon Teunis

Woningruil is hét middel om de verkoop van huizen weer op gang te brengen. Dat denkt Funda. De website gaat daarom uitzoeken of huizenbezitters via ruil toch hun ideale woning kunnen vinden.

Dat doet de website met een experimenteert met woningruil. Funda-directeur Joep Ketelaar, directeur van Funda, denkt dat woningruil voor zijn website vooral kan werken omdat de website veel gebruikers heeft. "En voor woningruil heb je een heel groot publiek nodig. Funda heeft een heel groot bestand aan woningverkopers en daarnaast hebben wij een heel groot bestand van woningverkopers die tegelijkertijd ook nog eens op zoek zijn naar een nieuwe woning. Dat samen maakt het mogelijk om woningruilsuggesties in beeld te brengen."

De vraag kwam van makelaars die zeiden hulp te willen om woningruilsuggesties in beeld te brengen, zegt Ketelaar. "Een woningruil maken is eigenlijk iets fantastisch. Daarmee sla je twee vliegen in een klap. Want je koopt je droomwoning en op dat moment verkoop je je woning. Maar het is niet makkelijk."

Kopen van huis moeilijker
Het kopen van een huis is sinds het begin van de crisis, eind 2008, steeds moeilijker. "De banken accepteerden dat niet omdat je je eigen huis nog niet had verkocht. Daarmee is eigenlijk een dikke prop in de woningmarkt gekomen. Met woningruil sla je twee vliegen in een klap. Mensen die hun woning proberen te verkopen zijn tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe andere woning. Als je een woningruil tot stand weet te brengen, kun je de koop doen", aldus Ketelaar.

Dat er voor een succesvolle woningruil twee partijen nodig zijn met tegenovergestelde wensen, is geen probleem. Een zaak van de grote getallen, noemt Ketelaar het. "Wij hebben een stuk software gemaakt, vergelijkbaar met een dating-website. Wij laten zien welke wederzijdse matches er bestaan. En dat zijn soms heel erg onverwachte."

Extra service
Funda verdient niets aan een woningruil, het is vooral een extra service. "Wij zijn dit nu aan het testen in een pilotvorm. Wij hopen het in april, als we de kinderziektes eruit hebben, het te lanceren voor alle bij ons aangesloten makelaars. Zij kunnen gewoon deelnemen. Het is in die zin gewoon een extra dienst voor makelaars om hun klanten beter tot dienst te zien."

De test draait twee weken. Tot nu toe zijn 150 makelaars en 450 huizenverkopers die deelnemen aan de pilot. Dat het voor mensen wel even wennen is om op deze manier een huis van de hand te doen, realiseert de Funda-directeur zich. "Het is niet voor iedereen. Maar er is wel een deel van de markt waar dit wel voor kan werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen