Beurs31 okt '13 11:12

Gezocht: jonge, vrouwelijke vakbondsleden

Auteur: Pieter van den Akker

Steeds minder mensen zijn lid van een vakbond. Eind maart waren er nog 1,8 miljoen mensen lid van een vakbond. Dat is 52 duizend minder dan een jaar eerder.

Alleen onder mensen boven de 65 nam het aantal vakbondsleden toe. Het tegengaan van de vergrijzing, gaat dan ook erg moeilijk worden zegt Senne Janssen van het CBS, dat de cijfers vandaag heeft gepubliceerd.

Klopt het beeld dat er alleen oude, grijze mannen overblijven bij de vakbond?
"Nou, er zitten vast ook frisse, jonge vrouwen bij. Maar het klopt wel dat mannen en ouderen oververtegenwoordigd zijn bij de vakbonden. Tweederde van alle leden is een man en bijna de helft van de leden is een man van 45 jaar of ouder. Je ziet dat de ontwikkeling steeds meer naar de vergrijzing toe gaat. De 65+ers vormen de enige categorie met een groei van het aantal leden. Er kwamen er 8000 bij."

Onder jongeren is juist sprake van een afname, zegt Janssen. "Op dit moment zijn er zesmaal zoveel 65+ers lid van een vakbond dan 25-ers. Dus dit is echt de grote uitdaging voor de bonden: hoe trekken we meer jongeren aan? Er is natuurlijk wel instroom, maar slechts 3 procent van alle leden is jonger dan 25. Je ziet over de jaren heen dalende ledenaantallen bij de jongerencategorieën. Juist in deze jaren van economische neergang zouden vakbonden mensen moeten kunnen aantrekken, maar dat we zien dus niet terug in de cijfers. Opvallend."

Als de trend zich in dit tempo voortzet, wanneer verdwijnen de bonden dan vanzelf?
"Het CBS kijkt zoals bekend niet in de toekomst. Dus daar kunnen we niks over zeggen. Maar vaststaat dat het aantal jongeren jaar na jaar afneemt en het aantal ouderen neemt alleen maar toe."

Is er nog verschil tussen de verschillende bonden: FNV, CNV en MHP?
In de drie grote centrales zijn 1,5 miljoen van de 1,8 miljoen leden vertegenwoordigd. De afgelopen jaren zien we vooral bij CNV en MHP grote veranderingen, omdat kleinere vakbonden zich hebben afgesplitst. Daardoor heeft het CNV bijvoorbeeld 50 duizend mensen minder. Bij de MHP is het nog een grotere aderlating. Die zijn gehalveerd, omdat de Unie zich heeft afgesplitst. MHP is van 130 duizend naar ongeveer 65 duizend leden gegaan."

Gerelateerde artikelen