Beurs14 mrt '13 07:29

Nikkei lijkt over dipje heen

Auteur: Thijs Baas

In een voornamelijk negatieve regio was Tokio één van de weinige uitblinkers. Beleggers besloten de verliezen van de dagen ervoor achter zich te laten en stapten weer in de markt.

De hoop op meer stimuleringsmaatregelen door de Japanse centrale bank steunde de stemming. De Nikkei eindigde met een winst van 1,2 procent op 12.381,19 punten. Vooral de grote Japanse exportbedrijven kregen na enkele gammele koersdagen weer een impuls. Camerafabrikant Nikon klom ruim 4 procent en chiptester Advantest won 3,7 procent.

Printerfabrikant Seiko Epson zakte echter meer dan 4 procent na een verlaging van de dividendverwachting vanwege zwakkere verkopen. Ook Nintendo moest terrein prijsgeven en verloor 2,6 procent. De Japanse maker van spelcomputers werd door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan het schenden van een technologiepatent met zijn 3DS spelcomputer.

Elders in het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten overwegend verliezen zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,6 procent lager. Vooral de Chinese projectontwikkelaars stonden onder druk door de vrees voor strengere maatregelen van Peking om de sterke stijging van de huizenprijzen in te dammen. De All Ordinaries in Sydney sloot met een verlies van 1,2 procent. In Seoul steeg de Kospi echter 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen