Beurs14 mrt '13 11:55

Europese beurzen blijven opgewekt

Auteur: Thijs Baas

In de loop van de ochtend zijn de Europese effectenbeurzen begonnen aan een opmars, gedragen door de aanhoudende recordreeks van de Amerikaasne Dow-Jonesindex.

De blik van veel beleggers was gericht op Brussel, waar de Europese leiders aan hun tweedaagse top beginnen. De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 353,52 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 539,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,2 en 0,6 procent omhoog.

Nieuwe toppen
"We gaan weer een stukje verder omhoog. Schijnbaar zijn we er nog niet en zetten we nieuwe toppen neer. In Frankfurt staat de DAX boven de 8000 punten. In Amsterdam kwam Boskalis met prima cijfers. De resultaten laten zien dat de crisis in Europa zit en niet in Azië en steeds minder in de VS. Daarom doen bedrijven die wereldwijd opereren het ook beter dan de kleinere bedrijven", zegt beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

In Milaan klom de hoofdindex 0,9 procent. Generali kreeg er 6 procent bij. De grootste Italiaanse verzekeraar wist in 2012 meer winst te boeken dan verwacht, ondanks forse afschrijvingen. Ook versterkte Generali zijn kapitaalpositie en werd de balans verder opgeschoond.

Zoutdelver
In Frankfurt steeg K+S bijna 4 procent. De grootste zoutdelver ter wereld verwacht in 2013 een lichte stijging van de operationele winst, terwijl analisten tot nu toe uitgingen van een daling. Het bedrijf profiteerde van de toenemende vraag naar zout door het aanhoudende winterweer.

Boskalis klom 1,4 procent en behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft 2012 afgesloten met een recordomzet en een hoger dan verwachte winst. Dit jaar zal in het teken staan van de integratie van het overgenomen Dockwise.

ASMI
In de MidKap leverde ASMI 1,7 procent in. De toeleverancier van de chipindustrie heeft 422 miljoen euro opgehaald met de verkoop van een belang van 12 procent in dochter ASM Pacific Technologies. Volgens analisten van ING is dit mogelijk slechts de eerste stap in het verkoopproces en zit er meer aan te komen. ASMI verloor woensdag ruim 10 procent na aankondiging van de verkoop. Beleggers hadden gehoopt op een volledige splitsing van de front-end en back-end tak van het concern.

De euro was 1,2934 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 108,80 dollar.

Gerelateerde artikelen