Beurs7 mei '13 17:24

Cyberspionage: de pot verwijt de ketel

Auteur: Mijke Hurkx

Het Pentagon beschuldigt het Chinese leger van cyberspionage. "Dit is niets nieuws. Amerika is bang dat de Chinezen beter worden dan zijzelf", zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

China zou hackers inzetten om gevoelige informatie te stelen van de overheid, defensie en het bedrijfsleven. Dit schrijft het Pentagon in een rapport dat maandag verscheen. Men wist al langer dat de aanvallen uit China kwamen, maar dit is voor het eerst dat de Chinese overheid direct verantwoordelijk wordt gehouden. De Chinese regering ontkent iedere betrokkenheid.

"De pot verwijt de ketel", zegt BNR's Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Want de uitvinders van cyberspionage zijn toch de Amerikanen?"

Heet onder de voeten
Volgens Hammelburg wordt het de Amerikanen te heet onder de voeten. "In het defensiedenken wordt internet steeds belangrijker. In de doelstellingen van de NAVO staat bijvoorbeeld, dat cyberspace het allerbelangrijkste gebied moet worden van belangstelling. De Chinezen zijn zo bliksems goed in cyberspionage geworden dat de Amerikanen zich geïntimideerd voelen. De Chinezen moeten niet beter worden dan zijzelf."

"De Amerikanen voelen zich op dit moment zo in de knel, dat ze de publiciteit opzoeken. Misschien dat een Chinese autoriteit schrikt en dan hebben de Amerikanen even een succesje. Zo trekken ze ook de aandacht van de bondgenoten. Ze impliceren; kijk uit! Cyberspionage is zo groot geworden dat het misschien wel belangrijker is om bij stil te staan dan bij de aanschaf van een gevechtsvliegtuig."

Voorbeelden van cyberspionage
Het is helemaal niet meer zo sciencefiction, vervolgt Hammelburg. "Bijvoorbeeld via het internet kunnen de waterleidingsystemen, stoplichten plat worden gelegd. Op hetzelfde moment kunnen ook online defensiesystemen worden overgenomen. Kijk naar wat de Israëliërs en de Amerikanen hebben gedaan in Iran. Daar hebben ze het computermechanisme voor de ontwikkeling van hun atoomwapen een tijdje lam gelegd."

Spionage in Nederland
Ook Nederland wordt in de gaten gehouden. Kolonel Paul Ducheine, universitair hoofddocent Cyber Operations aan de UvA: "Als ik het goed heb, heeft de AIVD in hun laatste jaarverslag geschreven dat er een spionagecampagne was richting Nederlandse overheidsmedewerkers, waarschijnlijk afkomstig uit China. Of er werd voorgedaan dat het van China afkwam. Iedere krijgsmacht verzamelt inlichtingen over medestanders, maar ook over potentiële tegenstanders. Over dreigingen. Nederland doet dat ook."

China zegt dinsdag (lokale tijd) een reactie te geven op het rapport van het Pentagon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen