Beurs21 jan '13 12:20Aangepast op 21 jan '13 13:23

Handel brengt Nederland in top open economieën

Auteur: Thijs Baas

Met een zesde plek op de internationale globaliseringsindex van adviesbureau Ernst & Young schaart Nederland zich onder de meest open economieën ter wereld.

Hongkong is de meest open economie, gevolgd door Singapore en Ierland. België is nummer vier, Groot-Brittannië en Duitsland zijn op de tiende en elfde plek de eerste grote landen op de ranglijst. Voor de lijst zijn zaken als handel, kapitaalstromen, cultuur en technologie cruciaal, maar ook de dichtheid van breedbandinternet in een land is van belang.

Handel
Op het gebied van handel gooit Nederland hoge ogen, maar op cultureel gebied en qua openheid voor buitenlandse invloeden is de score matig. Ook minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking erkent het belang van de handel voor Nederland. "De cijfers bevestigen hoe belangrijk internationale handel is voor Nederland en Nederlandse bedrijven."

Sterker nog: volgens Ploumen kan de Nederlandse economie optimaal profiteren van de buitenlandse handel. "Export is onze weg om uit de crisis te komen en internationale handel is belangrijk voor de overlevingskans van Nederlandse bedrijven. Handel met het buitenland zorgt voor banen in NL."

Nucleair programma
Iran is van de zestig landen op de lijst het meest gesloten. Vanwege het nucleaire programma gaat het land gebukt onder zware internationale sancties.

Gerelateerde artikelen