Basis Nederland is sterk genoeg erbovenop te komen
Ondanks de forse herschikking van de financiën bij Nederlandse bedrijven, banken en overheid is de basis van de Nederlandse economie gezond genoeg voor enig optimisme.
De afgelopen weken nam een afvaardiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Nederlandse economie onder de loep en de bevindingen waren gematigd positief. "Nederland heeft moeilijke jaren achter de rug, maar er is duidelijk ruimte voor optimisme", stelt de Indiër Subir Lall, hoofd van het IMF. "De fundamenten zijn robuust, het institutionele bouwwerk onder de economie is indrukwekkend. Dat uit zich ook in het grote vertrouwen dat de financiële markten stellen in Nederland."
Voorzichtig
Toch blijft het herstel van de Nederlandse economie kwetsbaar, zegt het IMF. Reden om zeer voorzichtig om te springen met bezuinigingen, ook als daardoor het overheidstekort volgend jaar nog niet aan de Europese regels voldoet. "De Europese begrotingsregels zijn belangrijk, maar er moet flexibel mee worden omgegaan."
Voorlopig zijn de bezuinigingsmaatregelen zoals ze tot nu toe werden genomen toereikend, zegt Lall. Daarom zijn extra maatregelen om binnen de Europese begrotingsnorm te blijven niet nodig. "De focus moet liggen op de middellange termijn, daarbij kan het één of twee jaar langer duren voordat je weer aan de regels voldoet", meldde de econoom van het IMF.
Schuldenlast
Vorig najaar gaf het IMF al aan dat politici zich niet moeten blindstaren op 'numerieke doelen', zoals de Europese tekortnorm. Het herstel in Nederland loopt nog altijd achter op dat van andere eurolanden, vooral als gevolg van de hoge schuldenlast van huishoudens, die hun huizen de afgelopen paar jaar zo'n 20 procent minder waard zagen worden. Die op zich 'gezonde en ordelijke' prijsdaling zet een zware rem op de bestedingen.
Lall kan nog niet zeggen wanneer er een eind komt aan de daling. "Huizenprijzen zijn moeilijk te voorspellen en het is lastig aan te geven waar de bodem ligt", zegt hij. Voorlopig moet het herstel dan ook vooral uit het buitenland komen. Een aantrekkende export moet de Nederlandse economie in het tweede deel van het jaar weer de ruimte geven om op te krabbelen uit de recessie.
Volgens het IMF zal de economie dit jaar nog ongeveer 0,5 procent krimpen, om in 2014 waarschijnlijk weer met 'iets meer dan 1 procent' te groeien.