Beurs27 mei '13 17:43Aangepast op 27 mei '13 18:02

AEX kabbelend naar solide winst

Auteur: Thijs Baas

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is maandag na een zeer kalme handelsdag met winst gesloten. Ook in Frankfurt en Parijs gingen de koersen omhoog. De handel was dun, mede omdat de markten in Londen en New York vanwege feestdagen gesloten bleven.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,5 procent op 366,56 punten. De MidKap sloot 0,3 procent hoger op 539,75 punten. De DAX-index in Frankfurt kreeg er 0,9 procent bij, terwijl de hoofdgraadmeter in Parijs een winst boekte van 1 procent.

De beurzen herstelden daarmee enigszins van de twee voorgaande negatieve handelsdagen. Daarin werd de recente aandelenrally onderbroken door twijfels over de houdbaarhoud van het huidige, zeer losse stimuleringsbeleid van centrale banken. Europese beleggers negeerden maandag de forse verliezen die eerder op de dag in Japan werden genoteerd. Daar zakte de toonaangevende Nikkei-index ruim 3 procent, door zorgen over de aansterking van de yen en de oplopende rente op Japanse staatsobligaties.

Fugro
Bodemonderzoeker Fugro stond met een winst van 2,2 procent aan kop van de AEX. Bank en verzekeraar ING won 1,5 procent. Tongyang Life wil de levensverzekeringsactiviteiten van ING in Zuid-Korea overnemen, zo bleek uit een melding van het bedrijf bij de toezichthouder in het Aziatische land. Vorige week werd al duidelijk dat Kyobo Life Insurance een bod heeft uitgebracht op de Zuid-Koreaanse levensverzekeringstak van ING.

In de MidKap hoorde Nutreco bij de winnaars met een plus van 1,5 procent. Het diervoerbedrijf profiteerde van een adviesverhoging door ING.

Bij de kleinere fondsen schoot Vivenda Media Groep (VMG) ruim 45 procent omhoog, tot 13 eurocent. Het bedrijf liet weten met verschillende potentiële overname- of fusiekandidaten te praten over mogelijkheden om nieuwe activiteiten in het bedrijf onder te brengen. VMG heeft momenteel geen operationele activiteiten.

Club Med
In Parijs maakte Club Méditerranée, beter bekend als Club Med, een koerssprong van ruim 22 procent. De twee grootste aandeelhouders van de Franse uitbater van luxe vakantieresorts willen het bedrijf van de beurs halen. Een overnameprijs werd niet vermeld.

De euro was 1,2935 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 93,56 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 102,48 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen