Beurs31 jan '13 12:50

Huizenprijs Nederland in top 3 dalers Europa

Auteur: BNR Webredactie

De huizenprijzen in Nederland zijn sinds het begin van de crisis 4 jaar geleden sterker gedaald dan het gemiddelde in de EU.

In Nederland zijn de prijzen van koopwoningen na de piek in 2008 met gemiddeld 4 procent per jaar blijven dalen, terwijl het gemiddelde in de EU al 3 jaar stabiel is. Dat heeft het CBS donderdag bekendgemaakt op basis van gegevens van Eurostat.

Daling zet door
"In Nederland en Spanje zijn de huizenprijzen sinds de financiële crisis blijven dalen. In het Verenigd Koninkrijk hebben de prijzen zich inmiddels hersteld. In Duitsland lijkt de crisis weinig effect te hebben gehad op de huizenprijzen'', stelt het CBS. De prijzen in Spanje gingen met gemiddeld 7 procent per jaar omlaag sinds de crisis.

Toch is ook het gemiddelde van de Europese woningprijzen in het afgelopen jaar onder druk komen te staan. Eurostat maakte donderdag bekend dat de gemiddelde prijs van een huis in de EU in het derde kwartaal van vorig jaar met bijna 2 procent is gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de eurozone was de daling met 2,5 procent nog iets hoger. In Nederland kwam de daling toen uit op 8,7 procent. Alleen in Spanje (ruim 15 procent) en Ierland (bijna 10 procent) gingen de prijzen nog harder omlaag.

Noorwegen, Estland
Noorwegen en Estland zagen hun huizenprijzen in het derde kwartaal met ongeveer 8,5 procent het sterkst stijgen van de Europese landen. Ook in het Verenigd Koninkrijk ging de waarde omhoog, met bijna 2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen