Financiën wil dat ABN Amro, ING en Rabobank via een deelneming helpen met de kapitaalversterking van SNS. De drie grootbanken zouden volgens het plan samen met de Staat aandeelhouder worden van een 'bad bank'. Brussel ziet dit niet zitten omdat ABN en ING staatssteun hebben gekregen en daarom geen overnames mogen doen, zo meldt het Financieele Dagblad.
Rabobank
Dit zou betekenen dat alleen Rabobank overblijft, maar Rabobank wil niet als enige private partij een rol spelen. Daarom lijkt kapitaalversterking van SNS Reaal helemaal op het bord van de overheid te belanden.
SNS Reaal heeft financiële problemen als gevolg van verliezen in de vastgoeddivisie. SNS Reaal kreeg het de afgelopen tijd flink te verduren. Het ziet er naar uit dat uiteindelijk de overheid in haar eentje de ellende moet oplossen.
Kink in de kabel
FD-collega Cor de Horde: "Eigenlijk wil de overheid wel geld steken in een bank, maar dan liefst samen met anderen. Dan kunnen ze tegen de Tweede Kamer zeggen: 'Kijk eens, we doen het niet in ons eentje, de hele sector doet mee, dan willen wij niet achterblijven'. Dat was het plan: alle drie de grootbanken, ING, ABN en Rabobank, doen mee met het helpen van SNS Reaal."
En daar is nu een kink in de kabel gekomen. De Horde: "Sowieso had de Rabobank er weinig zin in, maar die zou misschien nog zwaar mokkend willen instemmen. Op voorwaarde dat ING en ABN dan ook meedoen. Maar zij hebben in het verleden zelf ook staatssteun gekregen. En wat zegt de Europese Commissie? 'Als je staatssteun hebt gehad, mag je geen investeringen doen'. En zij zien dit als een investering."
Zware taak Dijsselbloem
SNS is de derde bank van Nederland, het is een systeembank die koste wat het kost overeind gehouden moet worden. Maar welke andere oplossingen zijn er nog over? "Linksom of rechtsom - dat was al duidelijk -, moet de staat erin", antwoordt De Horde. "Sowieso moeten ze die oude staatssteun uit 2008, die niet kan worden terugbetaald, omzetten in aandelen. Dat is op z'n minst al een vorm van hulp, dat was al bekend. Natuurlijk zijn er nog andere oplossingen, maar daarbij zal het grootste deel van de hulp van de overheid zelf moeten komen. Het is ongelooflijk moeilijk voor de nieuwe minister van Financiën, Dijsselbloem, om dit te gaan verkopen in de Tweede Kamer."
Afboeken
Over hoeveel geld er nodig is om SNS er weer bovenop te helpen, lopen de schattingen uiteen, zegt De Horde. "SNS heeft een vastgoedfinancieringsportefeuille: dat is zoals bekend het grote probleem - die is ongeveer 8 miljard waard. Daarop zal je moeten afboeken. Er zitten heel veel slechte leningen in. De schattingen over wat er nog af zal moeten, lopen uiteen tussen de 1,2 en 1,8 miljard euro. En je moet bedenken dat er al heel wat van afgeboekt ís. Dus het gaat echt om heel veel geld dat er nog af moet. Dat is het ook het kapitaal dat SNS tekort komt."
SNS zal toch binnen afzienbare tijd ook zelf met een oplossing aan moeten komen. Wanneer gaat dat gebeuren? "Op 14 februari komen ze met de jaarcijfers. Het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat ze op dat moment nog helemaal niets over het plan laten horen."
Beperkte mogelijkheden
Volgens Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance Universiteit van Tilburg, is het niet ondenkbaar dat de belastingbetaler te hulp moet schieten. Hij wijst er verder op dat de mogelijkheden voor de banken om mee te doen aan zo'n operatie ook beperkt zijn. "Want al die banken moeten naar aanleiding van de crisis hun kapitaal verhogen. Dus ook al had Brussel het niet verboden, dan nog waren de mogelijkheden beperkt."