Beurs13 feb '13 22:24

Gemengd slot op Wall Street

Auteur: BNR Webredactie

De aandelenbeurzen in New York zijn gemengd gesloten. Na de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken deden beleggers het even rustig aan. De markt hikt al een tijdje aan tegen een neerwaartse correctie.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent (35,79 punten) lager op 13.982,91 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent (0,9 punt) tot 1520,33 punten. De index bereikte eerder op de dag de hoogste stand sinds november 2007. Technologiebeurs Nasdaq klom 0,3 procent (10,38 punten) tot 3196,88 punten.

State of Union
President Barack Obama riep de Republikeinen dinsdag in zijn zogeheten State of the Union- toespraak op tot samenwerking, zodat de gevreesde automatische bezuinigingen uitblijven. Het overleg over de begroting zit echter muurvast, terwijl de volgende deadline al op 1 maart is. Obama wil het overheidstekort aanpakken, maar pleitte tegelijkertijd voor verstandige investeringen om de economie aan te jagen.

McDonalds
McDonald's ging 1,2 procent omlaag, volgens analisten vanwege de door Obama aangekondigde plannen om het minimumloon te verhogen van 7,25 dollar tot 9 dollar per uur.

General Electric (GE) klom 3,6 procent. Het Amerikaanse industriële conglomeraat verkoopt zijn resterende belang van 49 procent in het entertainmentbedrijf NBC Universal aan mediabedrijf Comcast voor 16,7 miljard dollar (12,4 miljard euro). Comcast wordt daarmee de volledige eigenaar van NBC.

Coca-Cola behoorde tot de sterkse dalers in de Dow-Jonesindex met een verlies van 1 procent, nadat de kleinere branchegenoot Dr Pepper Snapple een tegenvallende prognose gaf.

Importprijzen
Op macro-economisch terrein werd voorbeurs bekendgemaakt dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in januari conform verwachting met 0,1 procent zijn gestegen. In december groeiden de consumentenverkopen nog met 0,5 procent.

Ook bleek dat de importprijzen vorige maand met 0,6 procent zijn toegenomen. Economen gingen uit van een stijging van de invoerprijzen met 0,8 procent. De Amerikaanse bedrijfsvoorraden over december vielen met een stijging van 0,1 procent iets lager uit dan de 0,2 procent die economen hadden voorspeld. Het was de kleinste stijging van de voorraden in 6 maanden tijd door voorzichtigheid in verband met de zogeheten 'fiscal cliff'.

Euro
De euro noteerde een stand van 1,3445 dollar, ten opzichte van 1,3440 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 97,17 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder tot 118,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen