Beurs18 feb '13 18:06

TNT hoogvlieger op lager Damrak

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse beurs heeft een rustige handelsdag maandag met kleine verliezen afgesloten. Andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien.

Beleggers moesten het stellen zonder richting uit de Verenigde Staten, waar Wall Street gesloten is vanwege Presidents' Day.

TNT Express werd beloond voor een plan om stevig in de kosten te snijden en eindigde bovenaan de AEX met een plus van 4,3 procent. De pakketjesbezorger zag eerder dit jaar een overname door het Amerikaanse UPS mislukken en richt zich nu weer op een toekomst als zelfstandig bedrijf.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent (0,22 punt) lager op 343,23 punten. De MidKap daalde 0,7 procent (3,60 punten) tot 534,26 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 en 0,5 procent. Londen bleef achter met een verlies van 0,2 procent.

"Het is een kalme beursdag. Wall Street blijft dicht en we borduren een beetje voort op het beeld van afgelopen vrijdag. Voor de rest is het deze week uitkijken naar de notulen van de vergadering van de Fed", zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Euro
De eurokoers ging maandagmiddag kortstondig omlaag na uitspraken van ECB-president Mario Draghi in het Europees Parlement. Hij sprak over signalen van verdere zwakte in de eurozone en bepleitte zwijgzaamheid onder de internationale financiële leiders met betrekking tot wisselkoersen. Later herstelde de eurokoers weer. De euro was 1,3350 dollar waard, tegen 1,3355 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag.

G20
De G20-landen stelden zich afgelopen weekeinde in Moskou hard op tegen een valutaoorlog. Japan en China, die de laatste tijd veel kritiek kregen op hun wisselkoersbeleid, werden echter niet rechtstreeks veroordeeld door de G20-landen.

AEX
In de AEX profiteerde PostNL van de koerswinst van TNT Express, aangezien het postbedrijf nog een groot belang heeft in TNT. Het aandeel won 3,6 procent. Grootste daler onder de hoofdfondsen was aluminiumproducent Aperam met een koersverlies van 1,6 procent.

MidKap
In de MidKap behoorde Imtech opnieuw tot de grootste dalers met een min van 2,4 procent. De technisch dienstverlener verloor vrijdag al 8 procent nadat analisten hadden laten weten een claimemissie te voorzien. Vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties ging aan kop met een plus van 1 procent.

Ajax
Bij de kleinere fondsen klom Ajax 12,2 procent. De beursgenoteerde voetbalclub zag de nettowinst in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar ruimschoots verdubbelen.

Carlsberg
In Kopenhagen zakte Carlsberg bijna 6 procent. De Deense bierbrouwer boekte in het vierde kwartaal minder winst dan verwacht en schrapte de margedoelstelling voor de lange termijn.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 95,45 dollar per vat. Brentolie leverde ook 0,4 procent in op 117,18 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen