Beurs4 nov '13 09:11Aangepast op 4 nov '13 10:01

AEX hoger onder aanvoering PostNL

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse effectenbeurs is hoger geopend. Ook de andere Europese aandelenbeurzen begonnen met winsten aan de nieuwe handelsweek. In Amsterdam werden de kwartaalresultaten van PostNL goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 392,52 punten. De MidKap klom ook 0,3 procent, tot 610,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,3 tot 0,5 procent.

PostNL klom 5 procent en was daarmee koploper in de AEX. De postbezorger heeft dankzij sterke kwartaalresultaten de prognose voor de winst in 2013 verder verhoogd dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf voert ook zijn grootscheepse reorganisatie sneller door dan voorzien. De operatie levert daardoor grotere besparingen en een beter resultaat op dan eerder aangegeven.

Ryanair
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een min van bijna 2 procent, na een winstwaarschuwing van branchegenoot Ryanair.

Ryanair zelf ging in Dublin 11 procent onderuit. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht door toenemende concurrentie en de slechte economische omstandigheden in Europa dit boekjaar minder winst te maken dan in het voorgaande jaar.

Grontmij
Bij de kleinere bedrijven leverde Grontmij bijna 3 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. Het advies- en ingenieursbedrijf liet weten dat het verlies in het derde kwartaal is afgenomen tot 8,1 miljoen euro, van 13 miljoen euro negatief een jaar eerder. De omzet nam licht af en kwam uit op 179,2 miljoen euro.

In Parijs verloor Alcatel-Lucent ruim 4 procent. De Franse producent van netwerk- en communicatieapparatuur wil circa 955 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het bedrijf wil meer financiële armslag verkrijgen door de uitgifte van obligaties en met een nieuwe kredietlijn. Alcatel-Lucent is bezig met een grote reorganisatie die het bedrijf uit de verliezen moet helpen.

Euro
De euro was 1,3495 dollar waard, tegen 1,3482 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 94,73 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 106,38 dollar.

Gerelateerde artikelen