Beurs4 nov '13 11:51

Beurzen zetten opmars door

Auteur: BNR Webredactie

Op de Europese beurzen zetten de koersen maandag hun opmars voort. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte groei van de Duitse industrie.

In Amsterdam gaf een verhoging van de winstverwachting door PostNL de handel een extra duwtje in de rug.

"De beurzen gaan onverdroten door in hun opmars. De stemming blijft positief en er stroomt nog steeds veel geld vanuit obligaties naar de aandelenbeurzen. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de monetaire verruiming door de centrale banken en de economische cijfers worden langzaam steeds iets beter. Tot het einde van het jaar zullen de beurzen naar verwachting in een rustig tempo met kleine stapjes verder omhoog gaan'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 393,12 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 609,65 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tussen 0,2 en 0,3 procent bij.

PostNL
PostNL klom 7 procent en was daarmee koploper in de AEX. De postbezorger heeft dankzij sterke kwartaalresultaten de prognose voor de winst in 2013 verder verhoogd dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf voert ook zijn grootscheepse reorganisatie sneller door dan voorzien. De operatie levert daardoor grotere besparingen en een beter resultaat op dan eerder aangegeven.

Ryanair
Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was luchtvaartgroep Air France-KLM met een min van meer dan 2 procent, na een winstwaarschuwing van branchegenoot Ryanair.

Ryanair zelf ging in Dublin ruim 11 procent onderuit. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht door toenemende concurrentie en de slechte economische omstandigheden in Europa dit boekjaar minder winst te maken dan in het voorgaande jaar. Concurrent EasyJet zakte in Londen 3,8 procent.

Alcatel-Lucent
In Parijs verloor Alcatel-Lucent bijna 7 procent. De Franse producent van netwerk- en communicatieapparatuur kondigde aan circa 955 miljoen euro op te willen halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. HSBC klom in Londen 2 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten van de grootste bank van Europa.

Euro
De euro was 1,3510 dollar waard, tegen 1,3482 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,86 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 106,27 dollar.

Gerelateerde artikelen