Beurs6 sep '12 23:52

Wall Street juicht om ECB en banengroei

Auteur: Mijke Hurkx

Beleggers op Wall Street reageerden donderdag enthousiast op het nieuwe programma voor het opkopen van staatsobligaties van de ECB. Ook een flinke banengroei in de private sector viel in goede aarde.

De S&P 500-index zette de hoogste slotstand neer sinds november 2000.

De Dow-Jonesindex sloot 1,9 procent hoger op 13.292,00 punten. De brede S&P 500-index steeg 2 procent tot 1432,12 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 2,2 procent tot 3135,81 punten.

ECB
De ECB gaat op de secundaire markt staatsleningen van landen als Spanje en Italië opkopen om de leenkosten van die landen te drukken. De centrale bank stelde geen limiet voor de hoeveelheid staatspapier die het gaat opkopen noch voor het renteniveau op de leningen.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek daarnaast dat de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector in augustus met 201.000 banen is gegroeid. De banengroei viel hoger uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op 140.000 nieuwe banen.

De cijfers van ADP lopen vooruit op de cijfers over de arbeidsmarkt die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Economen rekenen dan op een aanwas van 125.000 banen, exclusief de agrarische sector.

"Het nieuws van de ECB en het bemoeidigende banencijfer hebben duidelijk het vuur ontstoken in de toch al goedgeluimde markt'', aldus een handelaar in New York. Een andere handelaar stelde dat het een groot en breed programma is dat de markten kan stabiliseren. "De zorgen voor de lange termijn blijven echter bestaan.''

Stijgers
Op de New Yorkse beursvloeren trokken banken en technologiefondsen de kar, maar ook entertainmentconcern Walt Disney deed goede zaken. Dankzij onder meer het succes van de film 'The Avengers' bereikte het aandeel Walt Disney (plus 2,1 procent) de hoogste waarde ooit: 51,86 dollar.

Bank of America (plus 5 procent) was de sterkste stijger in de Dow, gevolgd door Citigroup (plus 4,5 procent), JPMorgan Chase (plus 4,3 procent), Microsoft (plus 3,2 procent), General Motors (plus 3,1 procent) en Intel (plus 2,9 procent).

De euro werd verhandeld voor 1,2630 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de euro 1,2626 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen