Beurs1 mei '13 20:34Aangepast op 1 mei '13 21:04

Fed blijft economie stimuleren

Auteur: Karin Backx

De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, blijft voorlopig de economie stimuleren. Dat doen ze door maandelijks 85 miljard dollar (64,4 miljard euro) aan obligaties op te kopen.

Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van een tweedaagse rentevergadering.

Enige verbetering
Volgens Fed kan de omvang van het steunprogramma worden vergroot of verkleind naargelang de economische omstandigheden zich ontwikkelen. De Fed zei dat de Amerikaanse arbeidsmarkt enige verbetering laat zien en dat de werkloosheid geleidelijk zal gaan dalen. De Amerikaanse economie zal naar verwachting een bescheiden groei laten zien. De inflatie blijft op de middellange termijn rond of onder de 2 procent, denkt de Fed.

De Fed meldde verder dat het ultralage renteniveau van 0 tot 0,25 procent zal worden gehandhaafd zolang de werkloosheid in de Verenigde Staten boven de 6,5 procent blijft staan. De werkloosheid in de VS blijft naar verwachting in april onveranderd op 7,6 procent. Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid het officiële banencijfer bekend.

ECB
Donderdag komt de ECB ook met een rentebesluit. Met een torenhoge werkloosheid en een gekelderde inflatie wordt de druk op de ECB alsmaar groter om de rente te verlagen.

Economen en analisten, de overgrote meerderheid, gaat er vanuit dat Mario Draghi de rente vanmiddag verlaagt naar 0,5 procent.

Negatieve rente
Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, liet woensdagochtend weten dat de kans op een negatieve rente reëel is. "De kans dat één van de ECB-rentetarieven binnen negen maanden in de min duikt, is één op drie", zei hij in BNR Paul van Liempt.

"Het is gradueel; de officiële rente is heel erg laag en de discontorente bij de ECB  ís al nul. De ECB heeft de afgelopen maanden al laten weten dat ze niet graag naar een negatieve rente wil. Ze kijken naar landen waar dat wél gebeurt, maar ik geloof niet dat ze daarvan overtuigd zijn."

Hypotheek
De Amerikaanse centrale bank koopt maandelijks voor 40 miljard dollar door hypotheek gedekte schuldpapieren op en voor 45 miljard dollar aan staatsleningen. Het opkoopprogramma wordt voortgezet totdat de vooruitzichten voor de Amerikaanse arbeidsmarkt ,,substantieel'' zijn verbeterd, zo liet de Fed opnieuw weten.

Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft gezegd door te zullen gaan met het stimuleren van de Amerikaanse economie totdat de werkloosheid flink is gedaald. Er zijn op het moment 11,7 miljoen Amerikanen werkloos. De rente in de VS staat nu al sinds december 2008 op het lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Gerelateerde artikelen