Beurs4 dec '13 17:01Aangepast op 4 dec '13 18:35

Kleine verliezen op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag op kleine verliezen na een reeks wisselende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

Beleggers vrezen dat de Federal Reserve na positieve arbeidscijfers spoedig zal beginnen met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen in de VS.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 0,3 procent lager op 389,30 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 604,48 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.

Uit tegenvallende cijfers van onderzoeksinstituut ISM bleek dat de groei van de Amerikaanse dienstensector vorige maand is afgezwakt tot het laagste tempo in 5 maanden. Het ministerie van Handel kwam daarentegen met sterker dan verwachte cijfers over de verkoop van nieuwe woningen in oktober.

ADP

Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP was eerder op de dag gebleken dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in november met 215.000 banen is toegenomen. Economen hadden gemiddeld op een banengroei met 170.000 arbeidsplaatsen gerekend. Het cijfer van ADP loopt vooruit op het officiële banencijfer dat vrijdag wordt gepubliceerd door de Amerikaanse overheid.

In Londen daalde Tesco 0,2 procent. De grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk bleef in het derde kwartaal last houden van prijsvechters als Aldi en Lidl. De omzet in winkels die langer dan 1 jaar open zijn, daalde met 1,5 procent.

Recordboete

Barclays, Deutsche Bank en Société Générale verloren tussen 0,5 en 0,9 procent. De Europese banken behoren tot de groep van internationale banken die een recordboete van in totaal ruim 1,7 miljard euro kreeg van Brussel voor het manipuleren van rentetarieven.

Arcadis zakte 0,3 procent in de MidKap. Het advies- en ingenieursbureau kwam met een update van zijn strategie naar buiten en wil in de periode 2014 tot en met 2016 onder meer een autonome omzetgroei realiseren van meer dan 5 procent.

De euro was 1,3548 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese handel dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder en kostte 96,93 dollar per vat. De prijs van Brentolie was stabiel op 112,61 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen