Beurs20 sep '13 08:54

Kamp: problemen van ondernemers zijn reëel

Auteur: Pieter van den Akker

Het lage consumentenvertrouwen dat voor veel ondernemers uit het MKB een grote hindernis is om succesvol te kunnen ondernemen, is een reëel probleem. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken op BNR in een reactie op een grootschalig TNS NIPO-onderzoek dat in opdracht van BNR is uitgevoerd.

In gesprek met hoofdredacteur Sjors Fröhlich, die de minister de resultaten van het onderzoek vanochtend overhandigde, zei Kamp over het lage consumentenvertrouwen: "Er zit ook iets achter. We hebben in Nederland jaren en jaren achter elkaar steeds gehad dat de woningen meer waard werden. Dat betekent dat iedereen die z'n huis verkocht, of er via een tweede hypotheek in slaagde de boekwinst te verzilveren en het geld weer kon gaan uitgeven. Dat gaf een veel hoger consumptieniveau dan wij eigenlijk met elkaar verdienden in Nederland."

Kamp gaat verder: "Wat je nu ziet is dat die winst vanwege de hogere huizenprijzen helemaal is weggevallen. Integendeel, er is nu een daling. De huizenprijzen zijn bijna met een kwart gedaald. Dat betekent dat mensen die eerst extra uit konden geven door hun huis, nu moeten sparen om te zorgen dat hun schuld met de waarde van het huis in overeenstemming is."

Bodem woningmarkt in zicht
Een laag consumentenvertrouwen lijkt een lastig op te lossen probleem, niet waar? Kamp resoluut: "Nee. Zodra je aan de onderkant van de woningmarkt zit, gaat zich dat weer herstellen. Op dit moment is de situatie gewoon gunstig geworden. Voor starters op de woningmarkt, die een gemiddelde koopwoning kopen, is de situatie in twintig jaar niet zo gunstig geweest als nu. De rente is laag, de overdrachtsbelasting is met tweederde teruggebracht tot 2 procent, de prijzen van de woningen zijn laag; we hebben de bodem van de woningmarkt in zicht. Ook wat dat betreft gaan we weer omhoog krabbelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen