Beurs21 nov '13 12:37

Commissarissen worden vaker bestuurder

Auteur: BNR Webredactie

Commissarissen worden steeds vaker bestuurder. Zeker negen commissarissen van grotere bedrijven zijn de afgelopen maanden gevraagd ceo of bestuurder te worden van een bedrijf waar ze zelf toezichthouder zijn.

Dat schrijft het FD. Eén van die commissarissen die onlangs is benoemd tot bestuursvoorzitter is Dick van Well. Hij spreekt in zijn eigen geval van een logische stap. "Ik was twee jaar geleden tot president-commissaris benoemd door een consortium van banken. En Multi Corporation is in het afgelopen jaar overgenomen door een Amerikaanse investeerder, Blackstone. En de zittende voorzitter was afgetreden. Wat dat betreft was het een heel makkelijke stap wanneer ik als president-commissaris op de stoel van voorzitter ging zitten."

Het zijn eigenlijk twee compleet verschillende functies maar de overstap was Van Well dus niet ingewikkeld. "Ik zat er al in de vorm van een gedelegeerd commissarisschap dus was ik zeer vaak, minstens een dag per week, aanwezig bij de vennootschap. Voor mij was de overstap een heel makkelijke. Ik zal wel in een rol waarbij ik heel dicht bij de operatie zat. Het voordeel was in mijn overname dat het heel snel kon. In wezen was het een naadloze overgang omdat ik compleet geïnformeerd was over wat er draaide binnen de onderneming."

Bij een aantal bedrijven is het ook om tijd te winnen om te zoeken naar een goede opvolger en dat men commissarissen tijdelijk aanstelt om bestuurder te worden als een soort tussenpaus. En dat vindt Van Well ook logisch. "Dat is in mijn geval ook zo. Ik leid samen met mijn twee collega’s het herstructureringsproces bij Multi Corporation. En ergens in de loop van volgend jaar zal ik weer gaan doen wat ik aan het doen was: genieten van mijn pensioen."

Wanneer commissarissen in het bestuur komen en elders nog een commissarisschap vervullen, hoeft dat geen probleem te zijn, zegt Van Well. Maar dan moet er vooral wel duidelijkheid worden gecreëerd. "Overal waar ik een commissarisrol of adviseursrol bekleedde heb ik aangegeven dat ik executive ben bij Multi Corporation. We hebben ook over de consequenties daarvan gesproken en spelregels gemaakt.”

Als je van commissaris bestuurder wordt, moet je niet terugkomen als commissaris, zei bestuursadviseur Paul Nobelen op BNR. "Wat mij betreft verdient het niet een schoonheidsprijs maar ik sluit het niet uit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen