Beurs31 dec '12 20:03Aangepast op 1 jan '13 19:47

Akkoord nadert met deal over tax raise hoge inkomens

Auteur: Marjan van den Berg

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt dinsdag om 18:00 uur (Nederlandse tijd) bijeen om te praten over het begrotingsakkoord. Afgelopen nacht stemde de Senaat al in.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Huis van Afgevaardigden opgeroepen zo snel mogelijk in te stemmen met het akkoord. Hij zei dat dat "de juiste keuze zou zijn voor het land''.

De belangrijke deadline van 1 januari waarin er in het Congres overeenstemming zou moeten zijn, is daarmee niet bereikt. Er treden nu automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking.

Toch is er nog tijd om de fiscal cliff, die de economie enorme schade zou berokkenen, af te wenden. De financiële markten en bedrijven liggen stil vanwege nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de automatische maatregelen nog ongedaan maken.

Akkoord
De door de Democraten en Republikeinen afgesproken maatregelen houden in dat gezinnen met een inkomen van meer dan 450.000 dollar meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent. Het is voor het eerst sinds het presidentschap van Bill Clinton dat de hoge inkomens meer belasting moeten betalen.

Het nu bereikte compromis behelst 2 maanden uitstel van de automatische besparingsmaatregelen. "Gezien het politieke proces -en daarom vind ik het moeilijk om te zeggen of er een winnaar is, want het is natuurlijk een vreselijk proces- hebben ze eigenlijk nog weer twee maanden de tijd om verder te ruziën", zegt Joost van Leenders, econoom bij BNP Paribas Investment Partners.

Driekwart gaat meer betalen
Uit een berekening van het onpartijdige centrum voor Belastingbeleid (Tax Policy Center) in Washington blijkt dat ruim driekwart van de Amerikanen meer belasting gaat betalen door het begrotingsakkoord. De belastingdruk neemt vooral toe, omdat een korting op loonbelasting gaat verlopen.

Volgens het centrum zullen de mensen met inkomens boven de 506.210 dollar, een procent van de belastingbetalers, gemiddeld 73.633 dollar meer belasting gaan betalen.

Obama als duidelijke winnaar
BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk ziet wel een duidelijke winnaar; president Obama en de Democratische partij. "Hij heeft campagne gevoerd op het feit dat rijkere Amerikanen meer moeten gaan betalen aan een oplossing van de fiscale problemen in de VS. De belastingsituatie is met deze deal, als het Huis van Afgevaardigden ermee instemt, achter de rug. Er is uitstel gekomen voor de overwegingen van de draconische bezuinigingen. Daar is nu een raamwerk van twee maanden voor bepaald."

Van Wagtendonk verwacht dat het Huis van Afgevaardigden met het begrotingsakkoord instemt. "Zelfs een aantal senatoren die net zo Tea Party-rechts zijn als veel Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben vannacht voor die Senaatsovereenkomst gestemd. Er zullen ongetwijfeld allerlei spreekbeurten worden gehouden, maar uiteindelijk zal het wel gebeuren.

De Republikein John Boehner, die de scepter zwaait in het Huis van Afgevaardigden, heeft al een schot voor de boeg gegeven door te zeggen dat het Huis de deal "zal overwegen'' als ook de Senaat akkoord is. Volgens onze correspondent gaat Boehner het plan bekijken en mogelijk ook amendementen indienen, maar dat is hooguit om zijn achterban tevreden te stellen. Een akkoord is dus zeer waarschijnlijk, legt Van Wagtendonk uit.

Obama
Volgens Obama zal het akkoord minder allesomvattend zijn dan hij hoopte. Hij spreekt van een begin van een oplossing voor de Amerikaanse budgettaire problemen, maar er zijn nog meerdere vervolgstappen nodig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen