Beurs27 dec '12 18:06

Beurzen doen het rustig aan

Auteur: Marjan van den Berg

De Europese beurzen zijn overwegend licht hoger gesloten. De volumes bleven laag.

Van de meest verhandelde fondsen in Amsterdam werden minder dan 50 miljoen aandelen verhandeld. Op de afgelopen 15 handelsdagen lag het gemiddelde op ruim 76 miljoen stuks.

De AEX-index eindigde 0,1 procent hoger op 344,71 punten. De MidKap-index kreeg er 0,3 procent bij een eindigde op 536,65 punten.

De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs stegen 0,3 en 0,7 procent. In Londen eindigde de FTSE vrijwel onveranderd.

Fiscal cliff
Zorgen over de Amerikaanse fiscal cliff blijven boven de markt hangen. President Barack Obama heeft zijn vakantie afgebroken om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. Zonder akkoord treden op 1 januari 'automatisch' belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Grondstoffen
In China blijkt de winstgevendheid van industriële bedrijven flink toe te nemen. Producenten en handelaren in de grondstoffensector profiteerden het meest van dat nieuws. Roestvrijstaalproducent Aperam was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 0,8 procent. In Londen won grondstoffenhandelaar Glencore 0,9 procent en stegen mijnbouwers als Antofagasta en BHP Billiton tot 1,2 procent.

Bankia
Bankia was een opvallende verliezer. Het fonds dat toeziet op de herkapitalisatie van noodlijdende Spaanse banken maakte woensdagavond bekend dat de genationaliseerde bank een negatieve economische waarde heeft van 4,2 miljard euro. Bankia kelderde in Madrid bijna 20 procent.

Euro, olie
De euro was 1,3225 dollar waard tegen 1,3211 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 90,67 dollar per vat, die van Brentolie 0,6 procent tot 110,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen