Beurs27 dec '12 09:16Aangepast op 27 dec '12 09:55

Beurzen in de ban van fiscal cliff

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese aandelenbeurzen openden donderdag verdeeld na de verliezen op Wall Street woensdagavond. Beleggers richtten hun aandacht vooral op de politieke ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Daar wordt de komende dagen een laatste poging gedaan om tot een begrotingsakkoord te komen. Op 1 januari treden 'automatisch' belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Index
Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX-index 0,1 procent lager op 344,04 punten, bij een zeer laag volume van 6,5 miljoen verhandelde aandelen. De MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde 0,1 procent tot 534,87 punten. De FTSE in Londen stond onveranderd, terwijl de graadmeters in Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,1 en 0,5 procent stegen.

Amerika
Woensdagavond werd duidelijk dat president Obama vroegtijd terugkeert van een vakantie op Hawaii om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. De afgelopen weken zijn er diverse voorstellen gedaan door zowel Democraten als Republikeinen, maar de partijen zijn amper tot elkaar gekomen.

Minister van Financiën Timothy Geithner leek de weg vrij te maken voor een tussenoplossing. Hij zei dat de VS op 31 december de in de afgelopen zomer afgesproken schuldenlimiet bereiken en te werken aan een aantal uitzonderlijke maatregelen om volgend jaar 200 miljard dollar aan tekorten te kunnen financieren.

Vanwege "de grote onzekerheid'' omtrent belastingverhogingen en bezuinigingen, ofwel de fiscal cliff, is het nog niet duidelijk voor hoe lang de uitzonderlijke ingrepen van kracht blijven. Volgens Geithner kan de Amerikaanse overheid onder normale omstandigheden ongeveer 2 maanden vooruit met 200 miljard dollar.

DE
Koffie- en theebedrijf DE Master Blenders 1753 was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 1,8 procent zonder direct aanwijsbare reden. Unilever volgde met een verlies van 1,2 procent. De sterkste stijger was ArcelorMittal met een plus van 1,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen