Beurs24 dec '12 09:26Aangepast op 24 dec '12 11:55

Kalm op de kerst af

Auteur: Marjan van den Berg

De beurs in Amsterdam is maandag vrijwel onveranderd geopend voor een halve handelsdag.

Er was nauwelijks nieuws voorhanden. De onzekerheid over de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen bleef boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtendhandel een fractie hoger op 344,47 punten. De MidKap noteerde licht in de plus op 535,45 punten. De beurs in Londen ging eveneens licht omhoog, maar Parijs tekende een klein verlies op. Frankfurt is gesloten.

Dinsdag op Eerste Kerstdag zijn de beurzen in Europa en New York de gehele dag gesloten. Ook op woensdag is het Damrak dicht.

Vrees
Er is grote onzekerheid of politici in Washington voor het einde van dit jaar een overeenkomst weten te sluiten over de gevreesde 'fiscal cliff'. De Republikeinse leider John Boehner zag zich vorige week gedwongen de voorgenomen stemming over zijn belastingplan in het Huis van Afgevaardigden in te trekken, omdat het plan op te weinig steun van zijn eigen partijgenoten kon rekenen. Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gesloten, treedt een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie.

Stil
Qua bedrijfsnieuws was het erg stil. Kardan verkoopt voor circa 15 miljoen euro een belang in verhuurd vastgoed in Tel Aviv. De investeerder verwacht dat de transactie een nettowinst oplevert van ongeveer 10 miljoen euro. Het aandeel Kardan won 2,4 procent.

De Belgische bank KBC verkoopt zijn Russische bankdochter Absolut Bank aan een groep van Russische bedrijven die de activa beheren van het op een na grootste private pensioenfonds in Rusland. De transactie levert KBC 300 miljoen euro op. Op de beurs in Brussel daalde KBC 0,4 procent.

De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 88,62 dollar per vat. Brentolie kostte 108,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen