Beurs27 dec '12 22:13Aangepast op 27 dec '12 22:42

Wall Street twijfelt over begrotingsakkoord

Auteur: Melvin Captein

Wall Street was vandaag in bange afwachting van de uitkomst van het begrotingsoverleg in Washington. Aanvankelijk waren beleggers pessimistisch en daalden de koersen fors.

Toen bekend werd dat het Huis van Afgevaardigden terugkeert van reces en zondag vergadert, liepen de verliezen terug.

Als niet voor 1 januari een compromis wordt bereikt, zal vanaf die datum automatisch bezuinigd worden en gaan veel belastingen omhoog. Economen vrezen dat dit de grootste economie ter wereld in een nieuwe recessie zal storten. De prominente Democraat Harry Reid waarschuwde dat de tijd op begint te raken.

Beleggers kregen ook tegenvallende macro-economische cijfers te verwerken. Zo bleek de verkoop van nieuwe woningen in november minder hard te zijn gestegen dan verwacht, en was de daling van het consumentenvertrouwen in december sterker dan economen hadden voorspeld.

Dow-Jones
Alledrie de toonaangevende graadmeters in New York daalden 0,1 procent. De Dow-Jonesindex sloot op 13.096,31 punten, de breder samengestelde S&P 500 op 1418,09 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq op 2985,91 punten.

De sterkste daler in de Dow was Cisco Systems. De producent van netwerkapparatuur daalde 1,4 procent. Aluminiumconcern Alcoa was ook uit de gratie en werd 1,3 procent minder waard.

Stijgers waren spaarzaam onder de hoofdfondsen in New York. Technologiebedrijf IBM steeg 0,4 procent, net als zorgconcern UnitedHealth. Softwaregigant Microsoft en detailhandelaar Wal-Mart stegen allebei 0,3 procent.

Expedia
In de Nasdaq behoorde Facebook tot de grootste verliezers. Het internetbedrijf verloor 1,6 procent. Reisbedrijf Expedia was de sterkste stijger met een winst van 3,8 procent. Ook navigatiebedrijf Garmin was in trek. De Amerikaanse rivaal van TomTom won 1,6 procent.

De euro was 1,3245 dollar waard. Aan het einde van de beurshandel in Europa was dat 1,3225 dollar. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 91,13 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie daalde 0,1 procent tot 110,97 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen