Beurs16 okt '12 15:44

Woningverkopen kelderen

Auteur: Pieter van den Akker

Het aantal verkochte woningen is in de maand september uitgekomen op 7143. Dat betekent een daling van bijna 31 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. Vergeleken met augustus is de afname 14,8 procent. Over de eerste drie kwartalen registreerde het Kadaster 8 procent minder woningen.

Vorige week werd al bekend dat het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen in het derde kwartaal met 17 procent is gedaald tot 18.664.

Koopakte
Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans 2 tot 3 maanden eerder in de koopakte.

Van alle woningtypen werden er volgens het Kadaster minder verkocht in september. De verkoop van tussenwoningen daalde het meest, met 35,1 procent, 2-onder-1-kapwoningen het minst met 27,2 procent.

Daling in alle provincies
Alle provincies vertoonden een daling. In de provincie Utrecht nam het aantal geregistreerde woningen het meest af, met 39,5 procent. De daling was het geringst in Overijssel, met een min van 15,8 procent.

Het aantal gedwongen huizenverkopen bedroeg vorige maand 91. Dat zijn er bijna 38 procent meer dan in september vorig jaar. Het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maken volgende week de prijsontwikkeling van woningen over september bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen