Beurs24 okt '12 20:43Aangepast op 24 okt '12 21:33

Aanklacht Bank of America om rommelhypotheken

Auteur: Fleur de Bruijn

De Verenigde Staten hebben woensdag de Bank of America aangeklaagd vanwege de verkoop van duizenden slechte hypotheken aan Fannie Mae en Freddie Mac.

Die bedrijven leden daardoor meer dan 1 miljard dollar aan verliezen.

Volgens de Amerikaanse overheid bestempelde hypotheekreus Countrywide Financial, eigendom van Bank of America, hypotheken van slechte kwaliteit als gezond.

Hustle
Volgens de aanklacht had Countrywide tussen 2007 en 2009 een speciaal programma, genaamd Hustle. Dat was erop gericht om zeer snel duizenden nieuwe hypotheken af te sluiten zonder afdoende te controleren of de afnemers aan hun verplichtingen konden voldoen.

Die hypotheken werden vervolgens doorverkocht aan Fannie Mae en Freddie Mac, die inmiddels onder staatstoezicht staan.

Rampzalige leningen
"Countrywide en Bank of America hebben rampzalig slechte leningen verstrekt en belastingbetalers hebben de rekening betaald'', aldus een verklaring.

"Deze rechtszaak moet een nieuwe duidelijke boodschap zijn dat deze roekeloze praktijken niet worden getolereerd.''

Hypotheken
Toen de Amerikaanse huizenbubbel in de jaren 2006 en 2007 barstte, bezweken Fannie Mae en Freddie Mac bijna onder het gewicht van miljoenen rommelhypotheken. De instellingen financierden samen bijna de helft van de Amerikaanse hypotheken. De Amerikaanse overheid moest meer dan 180 miljard dollar in de twee bedrijven pompen om ze overeind te houden.

Gerelateerde artikelen