Beurs1 aug '13 13:23Aangepast op 1 aug '13 14:37

'Nederland krijgt nieuwe coöperatieve bank'

Auteur: BNR Webredactie

Een groep mensen uit Apeldoorn werkt aan de oprichting van een nieuwe coöperatieve bank, uit onvrede met het huidige beleid en cultuur bij de Nederlandse banken.

De initiatiefnemers proberen eerst zoveel mogelijk leden te werven om voldoende draagvlak te creëren, onder de naam de Financiële Coöperatie. Dat maakte de groep donderdag bekend.

Als er aan alle financiële voorwaarden is voldaan, vraagt de coöperatie een bankvergunning aan bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens Jan Brink, een van de initiatiefnemers, is verandering noodzakelijk. "Bij de meeste banken in Nederland staan de eigen producten en voorwaarden voorop en niet de belangen van de klant. Particulieren en bedrijven schreeuwen om verandering, maar krijgen geen gehoor bij bestaande banken'', stelt Brink.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten te streven naar een concurrerend bankwezen en dat nieuwkomers altijd welkom zijn. Maar de initiatiefnemers zullen grote obstakels uit de weg moeten ruimen. Ze krijgen te maken met nieuwe regels, strenger toezicht, een lage rente en een economisch klimaat dat tegen zit. Daarnaast zal het lastig zijn om kapitaalverschaffers te vinden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen