Beurs24 mei '13 14:05Aangepast op 24 mei '13 16:25

Free Record Shop vraagt faillissement aan

Auteur: BNR Webredactie

Free Record Shop Nederland vraagt maandag faillissement aan voor zijn Nederlandse activiteiten.

Dat heeft het bedrijf, eigendom van oprichter Hans Breukhoven, bekendgemaakt.

"In overleg met de curator zal worden gekeken of een doorstart op basis van een crediteurenakkoord te bewerkstelligen is. Ook wordt bekeken met de curator of de winkels vooralsnog open kunnen blijven. Het is kansrijk dat er winkels van Free Record Shop in het straatbeeld blijven bestaan'', aldus de directie.

Medewerkers
Het faillissement heeft betrekking op 141 Nederlandse filialen en 755 medewerkers. De bedrijfsonderdelen Game Mania en de Belgische tak van Free Record Shop worden buiten het faillissement gehouden. Investeerder ProCures heeft onlangs deze tak overgenomen en "kan de continuïteit van de bedrijfsvoering van deze onderdelen waarborgen''.

De directie heeft vandaag de medewerkers, vakbonden en leveranciers op de hoogte gebracht.

Vorige maand werd al duidelijk dat het voortbestaan van de cd- en dvd-zaak aan een zijden draadje hing. Het bedrijf kwam in financiële problemen nadat de financiers de kredietkraan hadden dichtgedraaid. ProCures liet vorige weken weten het bedrijf alleen van de ondergang kon worden gered als de leveranciers weer op krediet zouden gaan leveren. Als ze niet akkoord zouden gaan met een betalingstermijn van 60 dagen was een faillissement onontkoombaar.

Al jaren onder druk
De Free Record Shop, eigendom van oprichter Hans Breukhoven, stond sowieso al jaren onder zware druk door de opkomst van de verkoop van online muziek en films. Vorig jaar moest de cd- en dvd-zaak nog een reorganisatie doorvoeren.

Breukhoven opende in 1971 de eerste Free Record Shop in Schiedam. Vorig jaar trad hij terug als algemeen directeur van het bedrijf. Als voorzitter van de raad van bestuur is Breukhoven wel nog steeds betrokken bij de leiding van de keten. Het bedrijf heeft in totaal ongeveer 1350 medewerkers in dienst.

De Free Record Shop heeft 207 filialen, waarvan 132 in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen