Beurs27 mei '13 16:36

'Geen getreur: UWV betaalt loon Free Record-personeel uit'

Auteur: BNR Webredactie

Free Record Shop is failliet, maar de werknemers moeten toch doorwerken. Zónder salaris. Mag dat?

Platenwinkel Free Record Shop is vandaag officieel failliet. Maar toch zijn alle 141 filialen maandag gewoon open. En dat terwijl het personeel geen loon krijgt uitbetaald. Hoe zit dat? Verslaggever Harmen van der Veen zocht het uit.

Doodzonde
De videoschermen in de Free Record Shop in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne staan aan. "De mensen rommelen wat in bakjes met dvd's voor 8 euro en cd's voor 5 euro", vertelt onze verslaggever. "De zaak is nog open, terwijl de boel officieel failliet is. Maar het personeel is gevraagd om door te werken. Maar mag dat wel?"

Van der Veen spreekt een klant aan. "Zonde, ik vind het jammer", vertelt de man, die al op de hoogte is van nieuws. "Ik kijk altijd even bij de Free Record Shop als ik ergens rondloop. Altijd even binnenwippen en even kijken of er wat tussen zit." Nee, aan deze trouwe klant zal het faillissement niet hebben gelegen. "Waar het wel aan ligt, moet je meneer Breukhoven vragen", zegt de man verwijzend naar oprichter en directeur Hans Breukhoven.

Geen getreur
Dan loopt Van der Veen Toon Wennekers van FNV-bondgenoten tegen het lijf. Die verschaft duidelijkheid over de ontstane situatie waarin het personeel geen salaris ontvangt. "In deze situaties mag het als een werkgever in staat van faillissement is, dus geen geld heeft en niet in staat is om werknemers te betalen. Het is ongebruikelijk, maar geen getreur voor de mensen. Want het UWV neemt de loonbetalingsverplichting gewoon over. Mensen gaan hun loon gewoon behouden gedurende de periode dat ze moeten blijven werken."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen